TENTOONSTELLING
22 februari 2016 tot en met 16 mei 2016
Rijksmuseum, Amsterdam

 

Het Rijksmuseum presenteert vanaf 20 februari t/m 16 mei 2016  de catwalk tentoonstelling. Deze tentoonstelling gaat over mode in Nederland van 1625 tot 1960 en is te zien in zes zalen van de Philipsvleugel. Te beginnen bij de kleren van de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw, via japonnen van kleurrijke Franse zijde en flonkerende fluwelen mannenpakken uit de 18de eeuw, naar de klassieke Empire en de queue’s uit het Fin de Siècle tot aan 20ste-eeuwse haute couture van Dior en Yves Saint Laurent.

 

Bianca du Mortier, conservator kostuum Rijksmuseum verteld over de tentoonstelling: “Met de kledingstukken vertelt de tentoonstelling de vele verhalen van de mensen achter de objecten. In de mode draait alles om de keuzes van de drager: deze maken hem tot trendsetter of navolger. En altijd – zelfs tegenwoordig – hebben de rijksten of machtigsten een boodschap die ze bewust of onbewust met hun kleren uitdragen. Daarin is in de afgelopen 330 jaren niets veranderd. De grenzen hierbij worden bepaald door budget, gelegenheid, leeftijd, sociale status, postuur, klimaat, persoonlijke likes & dislikes, enzovoort. Wanneer de mode in het museum wordt gepresenteerd, wordt uiteindelijk nóg een keer gekozen: de keuze van het Rijksmuseum.”

Ik ben zelf extra nieuwsgierig naar deze tentoonstelling omdat de wereldberoemde fotograaf Erwin Olaf tekent voor de vormgeving van de tentoonstelling. Olaf: “De uitdagende en eervolle opdracht om de tentoonstelling Catwalk in te richten en vorm te geven, is voor mij op precies het juiste moment gekomen. Al enige jaren ben ik aan het onderzoeken hoe mijn eigen fotografische werk op een andere manier te presenteren en te verbinden met installaties, geluid en (korte) films. Zo kan iedere bezoeker worden meegevoerd in een wereld waarin de eigen fantasie wordt gestimuleerd en uitgedaagd. Zodat uiteindelijk een prikkelende dialoog ontstaat tussen het getoonde werk en de kijker.”

Catwalk tentoonstelling Mode in het Rijksmuseum Foto -> Erwin Olaf Model -> Ymre Stiekema Bruidsjapon 1759

Foto: Erwin Olaf Model: Ymre Stiekema Bruidsjapon 1759

 

Tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt een uitbundig geïllustreerd Collectieboek geschreven door de conservator kostuum van het Rijksmuseum, Bianca du Mortier met medewerking van de textielrestauratoren van het Rijksmuseum, collegae conservatoren en een gespecialiseerde kleurenanalist. De fotografie is verzorgd door Carola Van Wijk i.s.m. Frans Pegt. Gedurende de tentoonstelling zullen diverse activiteiten worden georganiseerd waaronder een aantal lezingen door auteurs van het Collectieboek en externe experts.

Ik zoek al een tijdje een excuus om na lange tijd weer eens naar het rijksmuseum te gaan. Het moet er nu maar echt van komen. Meteen een goede reden om de rest van de dag eens lekker door Amsterdam te fietsen en eens te kijken in een buurtje waar we nog niet geweest zijn…

 

Wil je meer weten over de catwalk tentoonstelling?

Ik wens je veel plezier!