Tentoonstelling

26 maart 2016 tot en met 8 januari 2017

Fries Museum, Leeuwarden

 

Claudy Jongstra maakt expressieve textiele werken die zich kenmerken door het gebruik van natuurlijke materialen en een grote mate van tactiliteit. Deze tentoonstelling geeft een inkijk in de wereld van Claudy Jongstra: haar inspiratiebronnen en drijfveren, haar intuïtieve en duurzame creatieve proces en toont ook nieuw werk.

 

Claudy Jongstra- ancient light Fotografie; Marcel van der Vlugt

Claudy Jongstra- ancient light Fotografie; Marcel van der Vlugt

 

Claudy Jongstra: Ancient Light toont het beste werk van Claudy Jongstra van de afgelopen jaren, maar onderzoekt ook de nieuwe richting in haar carrière. Het creatieve proces krijgt in de tentoonstelling ruime aandacht: bezoekers wanen zich in haar atelier en ervaren de stadia van creatie en productie. Er zijn schetsen, proeven en foto’s te zien van het maakproces van de mural voor het San Francisco Museum of Modern Art, van de kostuums voor Star Wars en van het project Farm of the World, één van de hoofdprojecten van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Ook maakte Jongstra voor deze tentoonstelling een groot nieuw werk waarbij ze zich liet inspireren door de seizoenen. Hiermee heeft ze een nieuwe richting gekozen met ruimtelijke textiele werken.

 

duurzaam design

In haar atelier in het Friese Spannum experimenteert Claudy Jongstra met traditionele ambachten als kaarden, spinnen en weven. Alle stappen in het productieproces zijn in eigen beheer. Van de kudde schapen waarvan zij de wol verwerkt tot het vervaardigen van het vilt. In haar ververij gebruikt ze plantaardige kleurstoffen afkomstig uit gewassen als calendula, kamille en dahlia’s uit eigen biologisch-dynamische tuin. Een duurzaam productieproces staat voorop, waarbij haar studio werkt met een zo klein mogelijke footprint: met respect voor de natuur en op basis van lokale producten en traditionele ambachten. Jongstra’s interesse in ambachtelijke productiemethoden, in groene materialen en duurzame werkwijzen en haar aandacht voor leefbaarheid, biodiversiteit en kleine gemeenschappen vertaalt zich in de tentoonstelling.

 

Kijk voor meer informatie op de site van het Fries Museum

 

 

 

Ik wens je heel veel plezier!

 

Als je op de hoogte wil blijven van de AGENDA en wat er zoal te doen is kun je je in de sidebar abonneren op Modarium.