TENTOONSTELLING
VAN 11 december 2015 T/M 13 maart 2016
Groninger Museum, Groningen

 

David Bowie on album shoot for Aladdin Sane

De tentoonstelling geeft een overzicht van de uitzonderlijke carrière van één van de meest grensverleggende en toonaangevende artiesten van de afgelopen vijftig jaar. ‘David Bowie is’ laat meer dan driehonderd voorwerpen zien die afkomstig zijn uit het archief van Bowie. Uit de vijf decennia waarin de kunstenaar actief is zijn onder andere originele kostuums, handgeschreven songteksten, zeldzaam video-materiaal, foto’s en ontwerpen voor albums te zien. Dagboekaantekeningen geven een beeld van de ontwikkeling van zijn creatieve ideeën.

In het werk van David Bowie heeft altijd grote nadruk gelegen op creativiteit en vernieuwing. De tentoonstelling illustreert hoe en door wie het werk van Bowie is beïnvloed in de wereld van kunst, theater, mode en muziek.
De expositie ‘David Bowie is’ is door het Victoria and Albert Museum samengesteld waarbij het museum voor het inrichten ervan exclusief toegang heeft gekregen tot het ‘David Bowie Archive’. De expositie beleefde haar première in Londen in de lente van 2013 en was vervolgens te zien in respectievelijk Toronto, São Paulo, Berlijn, Chicago, Parijs en Melbourne om nu uiteindelijk na drie jaar te eindigen in Groningen.

David Bowie werd bekend vanwege wereldhits zoals Space Oddity, Changes, Ziggy Stardust, Let’s Dance, Dancing in the Street, Heroes en Under Pressure. In Nederland had Bowie vijf nummer 1-hits. Daarnaast is hij bekend van de verschillende imago’s, die vooral in de jaren zeventig excentriek te noemen waren.

 

David Bowie als trendsetter

Een van David Bowies grootste talenten is om nieuwe trends te zetten, die navolging krijgen over de hele wereld. Eerlijk is eerlijk, ik denk dat dat hetgeen was dat mij al heel vroeg aansprak. Later in zijn carrière wist hij zijn imago aan te passen aan muzikale trends, waar hij zijn eigen invulling aan kon geven. Zijn muzikale invloed blijkt onder meer door het aantal artiesten dat aangeeft door hem muzikaal geïnspireerd te zijn (Simple Minds, U2, Pet Shop Boys, Placebo, Sonic Youth, The Arcade Fire, Nine Inch Nails, Joy Division en vele anderen). Hij is zelf beïnvloed door drama, van avant-garde en mime tot commedia dell’arte en gebruikt verschillende karakters en pseudoniemen in zijn werk, waarvan Ziggy Stardust het bekendste is.

 

Lazarus

David Bowie laat precies nu ook muzikaal weer van zich horen. Lazarus, de nieuwe single van David Bowie is donderdagavond 17 december voor het eerst te horen. Het nummer Lazarus beleeft om 18.15 uur (Nederlandse tijd) zijn wereldpremière op BBC 6 Music. Lazarus is een dag na de première digitaal beschikbaar. Het nummer komt uit de gelijknamige musical die Bowie met Enda Walsh schreef voor de Belgische regisseur Ivo van Hove. Het nummer staat ook op Bowies 25e studioalbum Blackstar. Die plaat verschijnt op 8 januari, Bowies 69e verjaardag. Blackstar is de opvolger van het uit 2013 afkomstige album The Next Day.

Voor mij blijft Bowie altijd interessant  en inspirerend vanwege de bevreemdende sfeer die hij kan neerzetten als een totaalbeleving. Hier valt werkelijk alles op zijn plek. Als ik lekker aan het werk ben zet ik heel graag een playlist van al zijn muziek aan die oud en en nieuw lekker door elkaar mixt. Heerlijk! Dat gaat nooit vervelen…
Ik kijk er dan ook erg naar uit om in de kerstvakantie een bezoekje aan de tentoonstelling ‘David Bowie is’ te brengen. Als je ook zin hebt om te gaan kijk dan voor meer informatie op de site van het Groninger museum