Het 20e-eeuwse silhouet heruitgevonden
TENTOONSTELLING
18 maart 2016 tot en met 14 augustus 2016
Mode Museum, Antwerpen, België

De expo ‘Game Changers – Het 20e-eeuwse silhouet heruitgevonden’ bekijkt het grensverleggende werk van modeontwerper Cristóbal Balenciaga. Zijn vernieuwende ontwerpen zorgden in het midden van de 20ste eeuw voor het ontstaan van een nieuw silhouet waarbij het lichaam meer bewegingsruimte krijgt en architecturale volumes ontstaan.

Mode Museum Game Changers

Mode Museum Game Changers

Cristóbal Balenciaga

Samen met de pioniers van de jaren 1920-30 en later ook de ontwerpers uit de jaren 1980-90 zorgde hij voor een alternatief voor het heersende zandlopersilhouet. Deze groep ‘game changers’ bekeek de mode uit de 20ste eeuw vanuit een nieuw perspectief.

Invloeden uit Japan, zoals de kimono, zorgen aan het begin van de 20e eeuw voor de bevrijding van de vrouw uit haar nauwe korset. Modeontwerpers zoals Madeleine Vionnet, Paul Poiret en Coco Chanel geven in de jaren 1920-30 elk op hun manier vorm aan deze vrijheid, door zowel technische innovaties als moderne ideeën over vrouwelijkheid. Aan het einde van de 20e eeuw worden de grenzen van het vrouwelijk silhouet verder afgetast door Japanse en Belgische ontwerpers als Issey Miyake, Yohji Yamamoto, Comme des Garçons, Ann Demeulemeester en Martin Margiela. Zij maken ruimte voor nieuwe vormen en lichaamscontouren en geven een nieuwe invulling aan wat als mode kan beschouwd worden.

“Haute Couture is like an orchestra, whose conductor is Balenciaga. We other couturiers are the musicians and we follow the direction he gives.” Christian Dior.

De expo verenigt 100 unieke couture en prêt-à-porter silhouetten van o.a. Cristóbal Balenciaga, Paul Poiret, Madeleine Vionnet, Gabrielle Chanel, maar ook Issey Miyake, Ann Demeulemeester, Comme des Garçons, Yohji Yamamoto, Maison Martin Margiela. Met bruiklenen van prestigieuze collecties van het museum van het Fashion Institute of Technology in New York, V&A Londen, MUDE Lisbon en Musée Galliera in Parijs.

 

Kijk voor meer informatie op de site van het Mode Museum