TENTOONSTELLING
20 februari 2016 tot en met 29 mei 2016
Centraal Museum, Utrecht

Het Centraal Museum in Utrecht presenteert HAAR!, een gedurfde tentoonstelling waarin menselijk haar als materiaal centraal staat. Van haar zijn fraaie kapsels te maken, maar haar vormt ook een geweldig materiaal voor kleding, meubels en zelfs borduursels. Zo goed als alles wat in de tentoonstelling te zien is, is dan ook van menselijk haar gemaakt.

Centaal Museum HAAR Shoplifter Glamcult Studio Fotografie Ruud van der Peijl

Centaal Museum HAAR Shoplifter Glamcult Studio Fotografie Ruud van der Peijl

Menselijk haar

We adoreren en verafschuwen het, we stoten het af, scheren het af en verzorgen het tot in de puntjes: als mens onderhouden we een complexe relatie met (ons) haar. De tentoonstelling geeft aandacht aan deze bijzondere relatie. Grensoverschrijdende modeontwerpers en kunstenaars die menselijk haar als materiaal én inspiratiebron gebruiken nemen deel. Lichaamshaar is verwerkt in sieraden, wordt gebruikt voor kunstwerken en vormt het uitgangspunt voor installaties.

 

Te zien

In de modetentoonstelling HAAR! is werk te zien van (inter)nationale kunstenaars als Julien d’Ys, Charlie LeMindu, Shoplifter, Zhu Tian, Studio Swine, Adelle Lutz, Levi van Veluw, Helen Pynor, Jenine Sheroes, Masako Takahashi en nog veel meer. Ook brengt het Centraal Museum een ode  aan haarstylist Christiaan Houtenbos. De tentoonstelling is samengesteld door Ninke Bloemberg en de vormgeving is in handen van Niek Pulles en Harm Rensink.

Centraal Museum HAAR Babe Glamcult Studio Fotografie Ruud van der Peijl

Centraal Museum HAAR Babe Glamcult Studio Fotografie Ruud van der Peijl

Christiaan Houtenbos

De Nederlandse Christiaan Houtenbos is een van de meest gevraagde haarstylisten van de wereld. Al 50 jaar knipt deze Nederlandse haarkunstenaar de haren van vele beroemdheden. Van Brad Pitt tot Blondie en van Doutzen Kroes tot Lady GaGa. Typerend aan Christiaan’s werkwijze is dat hij haar als een materiaal met een eigen wil beschouwd. Wanneer Christiaan niet de wereld overvliegt om te werken voor beroemdheden en grote modehuizen, is hij te vinden op straat in New York. Daar geeft hij passanten gratis een nieuws kapsel.

In de tentoonstelling HAAR! brengt het museum een ode aan hem. Voor het eerst geeft Christiaan toegang tot zijn omvangrijke privé-archief. Uit ruim 150.000 digitale foto’s, honderden krantenknipsels, videomateriaal en talloze sigarenkistjes vol met polaroids heeft het museum een selectie gemaakt.

 

Kijk voor meer informatie op de site van het Centraal Museum