tentoonstelling
van 9 oktober 2015 t/m 28 februari 2016
Fashion and Textile Museum, Londen

Het Textile and Fashion Museum in Londen besteedt dit najaar aandacht aan de invloed van de Londense ondernemer-koopman Arthur Lasenby Liberty op de Britse mode in de tentoonstelling ‘Liberty in Fashion’.

“I was determined not to follow existing fashion but to create new ones.” Woorden van Liberty, oprichter van textielfirma Liberty & Co.

De onderneming Liberty & Co bood in eerste instantie gekleurde en bedrukt textiel aan, vooral zijde en satijn, in een mix van populaire stijlen. In 1884 ontwikkelt Arthur Liberty de “Liberty”: een delicate stof gemaakt van een hoge kwaliteit katoen (de beroemde Tana Lawn): zo dun dat het soms voor zijde wordt aanzien en die het motief, zowel aan de binnen- als de buitenkant, mooi laat zien. Sinds haar oprichting ontstonden een hele reeks Liberty-referenties met diverse bloemenmotieven. Gaandeweg schakelde Liberty over naar een volledig andere stijl die nauw verbonden was met de Art Nouveau (de “Nieuwe Kunst”) van de jaren 1890. Liberty & Co is dusdanig met deze nieuwe stijl geassocieerd dat in Italië naar Art Nouveau als Stile Liberty verwezen werd. Liberty & Co. heeft vooral tussen 1890 en 1920 grote weerklank gevonden bij modeliefhebbers.

Art Nouveau fashion using ‘Constantia’, 1961 bij de Liberty expositie

Liberty bevond zich op het snijvlak van design en de decoratieve kunsten sinds 1875. Deze Londense tentoonstelling verkent zijn invloed op de Britse mode, van het Oriëntalisme en de “Esthetische jurk” in de 19e eeuw, tot de Art Nouveau en Art Deco aan het begin van de 20e eeuw als de heropleving van deze stijlen sinds 1950.

‘Liberty in Fashion’ viert het 140-jarig bestaan van Liberty & Co. De tentoonstelling kaart de rol van Liberty aan als bron en grondlegger van de belangrijkste trends in de modegeschiedenis. Meer dan 150 kledingstukken, textiel en objecten tonen Liberty’s nauwe contacten met ontwerpers sinds 1875; van Arthur Silver van Silver Studio tot de samenwerking met Jean Muir, Cacharel, Yves Saint Laurent en Vivienne Westwood. Liberty & Co is ook nu nog een van de mooiste winkels van Londen en een bezoek meer dan waard.

 

Kijk voor meer informatie op de site van het Fashion and Textile Museum