Waar komt het vandaan dat we elkaar kussen onder de maretak of dat we elkaar mooie en fijne dingen toewensen voor het nieuwe jaar? Met deze mood wenst Modarium je liefde, geluk en een lang en gezond leven…

 

Magische Maretak

De relatie tussen maretak en boom is bijzonder. Terwijl de boom dood lijkt, draagt de maretak lichte, groengouden bladeren en in de winter rijpen de ronde, witte, doorzichtige bessen. Het lijkt alsof het leven van de boom zich in deze plant teruggetrokken heeft. 

Modarium Magische Maretak nieuwjaarsmood voor 2019

Heilige maretak en de maan

Voor de druïden, zoals de Kelten hun wijzen noemden, was niets heiliger dan de maretak, vooral wanneer hij op een eik groeide. De maretak groeide niet vaak op eiken, maar als men er een ontdekt had, werd hij op een rituele manier geplukt. Dit gebeurde op de zesde dag van de maan, omdat deze dan zijn grootste kracht bezit.

 

beste wensen voor het nieuwe jaar

Als volksgebruik spreekt men in de nieuwjaarsnacht, precies om middernacht, onder de maretak zijn beste wensen voor het nieuwe jaar uit. Maretak staat nog steeds symbool voor vriendschap, liefde, geluk en een lang leven. Het kussen onder een struikje maretak is een oude volksgewoonte. Maretak is een symbool van vrede en liefde.

 

kussen onder de maretak

Het idee om elkaar te kussen, is ontstaan in Scandinavië, in de tijd van de druïden. Wanneer vijanden elkaar onder de maretak ontmoetten in het bos, moesten ze hun wapens neerleggen en voor een dag een wapenstilstand houden. Daar komt de gewoonte om een takje maretak aan het plafond te hangen en elkaar daaronder te kussen dus vandaan: het is een teken van vriendschap en goede wil.

Modarium Magische Maretak nieuwjaarsmood voor 2019 wens

Op dit bijbehorende Pinterestbord is de mood en thematische beeldcollage voor dit onderzoek en deze nieuwjaarswens  te vinden.

 

PS.
Fijn als je me hieronder laat weten wat je van dit bericht of mijn moodboard vindt. Je kunt je in de sidebar abonneren op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.