TENTOONSTELLING
17 oktober 2015 tot en met 28 augustus 2016
Fries Museum, Leeuwarden

Campagnebeeld tentoonstelling BREIEN - Nynke

Campagnebeeld tentoonstelling BREIEN!

Breien is al jaren terug van nooit echt weg geweest en is al weer een tijdje weer helemaal HOT in kleding maar ook in interieur. Ontdek de kunst van het breien! Stap de tentoonstelling binnen en laat je onderdompelen in een sprookjeswereld die bol staat van het breiwerk. Floddermutsen van ragfijn kantbreiwerk en bonte retrotruien uit de jaren 80, maar ook de trui van Sarah Lund uit de serie The Killing en het allernieuwste design. Verrassende kleding van jonge, populaire modeontwerpers als Bas Kosters en Stephen West toont hoe breien de mode nog steeds vernieuwt. En bizarre gebreide installaties van internationale kunstenaars laten je zien dat breien totale vrijheid in creatie biedt.

Het historische wordt afgewisseld met verrassende en eigentijdse bruiklenen. Waar de blije, mysterieuze breisels van de Londense kunstenares Zoë Landau Konson je direct laten glimlachen, moet je bij de sprookjesachtige werken van Chrystl Rijkeboer even wennen aan het gebruikte materiaal: mensenhaar. Daarnaast zie je de bekende gebreide designpoefen van Christien Meindertsma, de kleurrijke swants (broeken gemaakt van truien – sweater pants) van Stephen West en fashionitems van Nederlands hipste modeontwerper Bas Kosters.

Werk je graag lekker mindful aan een sjaal of ben je juist een wildbreier? Geroutineerd in de techniek, beginner of er nog niet aan toegekomen om de breipennen op te pakken? Hoe dan ook, Breien! laat je versteld staan over de veelzijdigheid van het ambacht. De bijzondere textielcollectie van het Fries Museum vormt de basis voor de tentoonstelling. Daarnaast heeft het museum een aantal spectaculaire bruiklenen naar Leeuwarden gehaald.

GIFanimatie tentoonstelling BREIEN_1

Wil je meer weten over de huidige trends op het gebied van breien of wil je meer weten over de ‘Breien’ expositie in het Fries Museum, klik dan op de linkjes.

Ik wens je veel breiplezier