Tentoonstellingen, performances en evenementen
Vanaf 13 september 2015 tot en met 8 mei 2016
Het Nieuwe Instituut, Rotterdam

 

Vanaf 13 september transformeert Het Nieuwe Instituut in Rotterdam tijdelijk in een modemuseum. Met een uitgebreid programma van tentoonstellingen, installaties, performances en evenementen gaat Het Nieuwe Instituut tot en met 8 mei 2016 nader in op het fenomeen mode in al haar verschijningsvormen.

Er zijn Nederlandse musea die mode in hun collectie opnemen, maar tot een nationaal modemuseum is het tot op heden nooit gekomen. Het Nieuwe Instituut onderzoekt de mogelijkheden door zichzelf gedurende acht maanden in een modemuseum te transformeren.

Modarium collage van beelden van het tijdelijk modemuseum 06

Met het Tijdelijk Modemuseum richt Het Nieuwe Instituut zich niet in de eerste plaats op de unieke kwaliteit van een ontwerper of een kledingstuk maar op de achterliggende structuren en strategieën van de mode als systeem. Stuk voor stuk passeren de verschillende verschijningsvormen van de mode de revue: van verleidelijk tot afschrikwekkend, van vernieuwend tot behoudend en van kritisch tot verspillend. Hoe staat de mode er anno 2015 voor? Wat houdt ontwerpers van nu bezig? Hoe denken zij over de toekomst? Welke vraagstukken bepalen de huidige ontwikkelingen in de mode. En vooral, welke rol spelen wij als gebruikers binnen dit mondiale systeem?

Kijk voor meer informatie en het uitgebreide programma op de site van het tijdelijk modemuseum

De foto’s zijn door Modarium gemaakt en bewerkt.