Bloemen en planten zijn altijd weer een inspiratiebron voor kunstenaars, vormgevers, ontwerpers en parfumeurs. Soms gaat het om de kleur, een andere keer over de vorm of om de textuur van het blad.
Of het nu over fashion of interieur gaat, er is altijd wel een trendthema op bloemen geïnspireerd. Welke bloemen en planten we op dit moment in huis willen zetten is echter ook onderhevig aan de tijdgeest.  Ik kijk hier naar de bloemen en planten trend 2016.

Modarium beeld voor Wilde wonderen moodboard 02 met aloe vera in terra cotta potwilde wonderen

Op dit moment is de natuur in huis halen hipper dan ooit en zijn er een paar hele interessante bloementrends aan het ontstaan. Trends komen nooit uit de lucht vallen en we borduren hier dan ook voort op de voorgaande dappere bloementrends. Een van die nieuwe trends vind ik erg interessant en zou ik wilde wonderen willen noemen.

Modarium beeld voor Wilde wonderen moodboard 03 met Hohenbergia stellata en artisjok

de harde waarheid

We zoeken op allerlei manieren naar een nieuwe waarheid en een nieuw of zelfs een hoger perspectief. De wilde wonderen trend vindt zijn oorsprong in nieuwe sociale waarden die we, met een knipoog of niet, de harde waarheid kunnen noemen. Deze stroming gaat over begrippen als eenvoud, doe maar gewoon, realiteit, nostalgie en zelfvoorziening. Die nostalgie is belangrijk maar we staan ook open voor nieuwe dingen en technologie. Die technologische snufjes moeten dan wel een echte verbetering zijn. Globalisering blijkt een feit en dan kunnen we beter positief participeren, delen en uitwisselen.

Wilde wonderen moodboard 04

De wilde wonderen trend is al een tijdje zichtbaar in het gedrag van een groeiende groep mensen. Dit uit zich in het bewust off line gaan, minder maar van betere kwaliteit kopen, 2e hands spullen, horeca gelegenheden die er uit zien als een studenten huiskamer, small houses, slow en raw food, super foods, je zelfgemaakte groene smoothie drinken uit een mason jar, je eigen groenten en kruiden verbouwen (desnoods in de vensterbank), breien, haken en weven, en natuurlijk al die mannen met baarden in het straatbeeld. Terug naar de basis is het credo.

Modarium beeld voor wilde wonderen bloemen en planten trend 2016 moodboard 07 met bananenbloem

In huis zien we deze waarden terug in het gebruik van ruwe en grove materialen als beton, hout, aardewerk, metaal, terra cotta, industrieel en oud glas in open constructies. We zien planten en bloemen die aan de prehistorie doen denken. Bloemen en planten afkomstig uit de regenwouden of uit de woestijn. Soms eetbaar of met genezende kracht. Groene planten zonder of met weinig kleine bloemen. Vetplanten, cactussen en hangende varens. Bloemen zijn vaak wild en exotisch of juist eenvoudig met groot blad. Eye catchers als deze Hohenbergia stellata of zo’n grote artisjok kunnen alleen in een vaas of zelfs een oude fles. De wilde wonderen bloemen en planten trend 2016 heeft een robuuste en eenvoudige look en zeker niet te gestyled.

Modarium beeld voor Wilde wonderen moodboard 05 met artisjok en aloe vera in terra cotta pot

 

PS.

Ik vind het erg leuk als je me laat weten wat je van dit bericht vindt. Je kunt je in de sidebar abonneren op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.