“Ieder jaar loop je als docent weer tegen dit vreemde moment aan. Je weet steeds dat het komt en toch ben je ieder jaar weer overvallen door het gegeven dat je op zo’n moment als dit iets zinnigs zou moeten zeggen.

Het is ook allemaal zo dubbel…

Ben je nou verdrietig door het naderen van het afscheid of ben je nou opgelucht dat ze lekker weggaan en je komend jaar weer lekker fris opnieuw kan beginnen?
Leef je mee in dit prachtige nieuwe begin van het echte leven van je studenten of voel je je door die jonge vogels die op het punt staan je nest te verlaten, achter en in de steek gelaten?

Dan komt steevast het besef dat het allemaal weer niet over jou gaat.”

Met deze woorden begon mijn toespraak bij de diploma uitreiking. En het is niet helemaal gelogen. Ik ben van, niet zo heel bescheiden, mening dat je als Mode & Trends docent te allen tijde moet kunnen laten zien dat je je vak verstaat. En hoe kun je dat dan bij zo’n diploma uitreiking laten zien maar vooral dit speciale moment voor je studenten ten volle vieren, is ieder jaar toch weer waar je tegenaan loopt.

Ik laat hier eerst een kleine selectie van beelden zien van het werk wat mijn studenten bij de eindexpositie 2015 hebben laten zien.

 

Modarium beeld eindexpo bij Paradijsvogelsblog 01

Modarium beeld eindexpo bij Paradijsvogelsblog 02

Modarium beeld eindexpo bij Paradijsvogelsblog 03

Modarium beeld eindexpo bij Paradijsvogelsblog 04

trend boekje give-away diploma uitreiking

Als ik aan mijn Mode & Trends studenten denk moet ik vaak aan paradijsvogels denken met hun weelderige veren. Het moment van de diploma uitreiking associeer ik met het uitvliegen van jonge vogels die klaar zijn om de weide wereld in te vliegen.

Dus dat was snel duidelijk. Wat ik mijn studenten mee wilde geven moest over vogels, veren en vliegen gaan. Ik wist ook meteen dat daar een vogel kaart van, oud studente, Maartje bij moest. De kaarten serie met illustraties van veel in Nederland voorkomende vogels van Maartje van den Noort  zijn zo prachtig en zo toepasselijk. De vogels hebben namelijk allemaal een kleurvlek en een kant detail wat voor mij de link naar Mode & Trends duidelijk maakt maar ook de bonte persoonlijkheden van de studenten. Hiernaast vind ik het erg fijn om mijn uitgebreide netwerk in te zetten. Maartje timmert lekker aan de weg met haar illustraties, prenten, boekjes en nu ook een heus servies, en dat promoot ik graag (http://maartjevandennoort.nl/).

De kaarten waren na het bestellen heel snel binnen dus ik kon meteen van start met het schrijven van de kaarten. Ik had bedacht dat op iedere kaart een wens moest komen die iets met vliegen en de toekomst te maken zou hebben. Op deze manier kreeg ik 27 kaarten van 10 verschillende vogels met 5 verschillende teksten.

 

 1. Vlieg hoog paradijsvogel!
 2. Spreid je vleugels en vlieg paradijsvogel!
 3. Voel je vrij om te vliegen paradijsvogel!
 4. Geloof dat je kunt vliegen paradijsvogel!
 5. Vlieg. Paradijsvogel. Vlieg!

 

Het leek me leuk zelf weer eens een boekje te maken. En waarom dan geen A6 (postkaart formaat) boekje van 16 pagina’s en een omslag met daarin een onderzoek in woord en beeld naar vogels, veren en vliegen? Dan zou het met de kaart in een envelopje passen. Zo ontstond het trend boekje give-away diploma uitreiking 2015

 • eerst onderzoek gedaan naar teksten m.b.t. de onderwerpen zoals het hoort
 • bijpassende beelden gezocht op internet en in mijn eigen beelden archief
 • daarna een analyse gemaakt van het gevonden materiaal
 • toen een selectie gemaakt van het te gebruiken materiaal
 • lay-out schetsen gemaakt
 • verschillende manieren van binden bedacht en naaien leek me toepasselijk en uitvoerbaar
 • de binding (her)bepaalde dan weer de lay-out want dat moest zeker anders dan gewoon
 • in InDesign de opmaak gedaan
 • het binnen werk op A4 geprint en met de hand gesneden en gevouwen
 • de omslagen op dikker papier geprint en met de hand gesneden en gevouwen
 • het binnenwerk in omslagen gestoken en met de hand netjes recht gesneden
 • boekjes genaaid met felroze extra dik garen
 • verschillende pijlen met veren in verschillende formaten en op verschillende plaatsen op eenvoudige envelopjes getekend
 • met roze of oranje highlighter ingekleurd
 • in ieder boekje handmatig kleine stickertjes en washi tape geplakt
 • in ieder boekje steeds op andere plaatsen oranje of roze highlights in de tekst gemaakt

Modarium beeld bij Paradijsvogelsblog 05

Modarium beeld binnenwerk bij Paradijsvogelsblog 11

Modarium beeld bij Paradijsvogelsblog 06

 

Modarium beeld tekst bij Paradijsvogelsblog 07

 

Modarium beeld bij Paradijsvogelsblog 08

Modarium beeld bij Paradijsvogelsblog 09

Zo is ieder envelopje met inhoud en boodschap uniek geworden in de hoop dat het een inspiratie mag zijn voor de toekomst van deze jonge paradijsvogels die de wijde wereld in gaan…

 

Dank jullie wel V4M! En durf te vliegen prachtige paradijsvogels!

 

PS.
Ik vind het erg leuk als je me hieronder laat weten wat je van dit bericht of mijn trend boekje give-away vindt. Je kunt je in de sidebar abonneren op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.