“Welke dag is het?, vroeg Poeh.
Het is vandaag, piepte knorretje.
Mijn lievelingsdag, zei Poeh.”

Dit is mijn favoriete passage uit Winnie de Poeh van A. A. Milne. Ik draag al jaren een armbandje met de tekst “Vandaag is mijn lievelingsdag”. Hoewel ik het ondertussen niet meer dagelijks als geheugensteuntje nodig heb draag ik het wel dagelijks. Deze tekst is heel belangrijk voor mij en laat zien (vooral aan mezelf) dat ik ten volle besef dat ik in staat ben mijn leven zelf vorm te geven.

Nee, natuurlijk is dit geen zwart/wit of alles of niks verhaal. En nee, dat zit niet in een armbandje. Maar waar het om gaat is dat je van binnen uit weet dat waarmee je ook in het dagelijks leven geconfronteerd word, je zelf is staat bent om je reactie te kiezen.

Dat was voor mij helemaal niet zo natuurlijk. Ik was een beetje van “daar kan ik niks aan doen” of “zo ben ik nou eenmaal”. Het was makkelijker om mezelf bezig te houden met of zelfs te ergeren aan wat andere mensen doen of zeggen, het weer, en een berg aan andere dingen waar ik geen invloed op had. Beter dat dan de confrontatie met mijn eigen gedrag of gedachten aan te gaan.  Tegelijkertijd voelde het gebrek aan controle angstig en donker. Ik liep steeds tegen de grenzen aan, maar was niet bij machte er iets aan te veranderen.

Iedereen heeft in het dagelijks leven te maken met personen, zaken of problemen die wel invloed op ons hebben, maar waar wij zelf geen controle over hebben. Dat is soms heel lastig en moeilijk maar dat is nu eenmaal zo. Op het moment dat ik besefte dat ik zelf met mijn gedrag en mijn gedachten de constante factor in mijn leven was, en dat ik wel invloed of controle over mezelf had, kon ik aanpassingen maken.

Modarium afbeelding van Vandaag is mijn lievelingsdag get the picture van Modiste

Nee, dat geeft me geen invloed op het weer maar ik laat mijn bui en bezigheden niet meer van het weer afhangen. Dit is maar een klein voorbeeld maar het gaat vooral over het verschil tussen tijd, aandacht en energie besteden aan zaken waar je niets aan kunt veranderen. Of tijd, energie en aandacht steken in je eigen plannen, doel en verantwoordelijkheden waardoor je groeit. Dat gaat van een negatieve basisinstelling naar een positieve basisinstelling en dat kan na verloop van tijd een enorm verschil op leveren. Door tijd, energie en aandacht te steken in je eigen tekortkomingen in plaats van die van anderen kun je leren en jezelf verbeteren. Hier geld ook weer dat een kleine aanpassing nu, op termijn een groot positief verschil op levert.

Het voelt heel fijn en licht om je goede en slechte eigenschappen te kennen en zélf de verantwoordelijkheid voor je leven op je te nemen. Problemen niet aan anderen wijten maar datgene doen wat binnen je bereik ligt, zélf op te lossen of te verbeteren geeft een enorm gevoel van empowerment.

Nog steeds kunnen mij, net zoals iedereen, dingen overkomen maar ook dan ben ik baas over mijn eigen gedachten en handelen en geen speelbal van anderen of mijn emotie. En elke ochtend terwijl ik mijn armbandje om doe, zeg ik tegen mezelf: vandaag is mijn lievelingsdag. En daar kan niks of niemand wat aan veranderen!

 

Modarium afbeelding van Modiste armbandjes met een wens lievelingsdag

PS.

Ik vind het erg fijn als je me laat weten wat je van dit bericht of mijn lievelingsarmbandje vindt. Op deze pagina kun je nog meer handgemaakte armbandjes met een wens bekijken.
Je kunt je in de sidebar abonneren op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.