Of waarom is dan vandaag mijn lievelingsdag?

 

Ik heb een lijst gemaakt van 100 gewone alledaagse dingen waar ik dankbaar voor kan zijn (ze staan niet op volgorde van belangrijkheid):

1.      mijn gezondheid (omdat dit echt zoiets is dat je niet als vanzelfsprekend kunt beschouwen)
2.      mijn geliefde (omdat hij mijn held is)
3.      stilte
4.      kaarsen en waxinelichten
5.      chocolade
6.      de flow van mooie dingen maken
7.      boeken
8.      echte thee
9.      regenachtige dagen (als je niet naar buiten hoeft)
10.    joggingpak (ook voor als je niet naar buiten hoeft)
11.    drinkwater
12.    om 04:00 wakker worden en je realiseren dat je nog 2 uur kunt slapen
13.    mijn bed
14.    vers gebakken brood
15.    de zon
16.    mijn eigen dingen doen (wat dat ook is)
17.    mensen kijken (of menselijk gedrag bestuderen)
18.    knuffelen
19.    de bedwelmende geur van lavendelvelden
20.    bloemen

Modarium afbeelding van witte bloemen in de zon

21.    frisse knisperende schone was
22.    samen zijn
23.    alleen zijn
24.    samen op vakantie of op reis
25.    vriendelijke vreemden
26.    korting
27.    warm zand
28.    grote wollen truien (om in te wonen)
29.    met blote voeten in het gras

Modarium afbeelding van blote voeten in gras

30.    film kijken in bed
31.    een mug muffin van havermout (met echte thee)
32.    nieuwe kleren/schoenen
33.    samen op een strand wandelen waar niemand is
34.    slapen
35.    Harry Potter
36.    warme dekens (gewoon altijd handig) (zeker voor een koukleum als ik)
37.    het feit dat je kunt ademen, zien, horen
38.    lopen, praten en voelen
39.    In de ban van de ring
40.    in verse sneeuw lopen waar nog niemand gelopen heeft
41.    een warm bad op een koude dag
42.    De hobbit
43.    de geur van het bos
44.    mijn lieve, gezellige knuffel kat Schurkie

Modarium afbeelding van Schurkie de kat

45.    zo’n hele lange lome veel te warme dag (en dan het liefst een paar achter elkaar)
46.    gegrilde aardappels met sla
47.    een net verschoond bed
48.    parkeerplaats voor de deur van waar je moet zijn
49.    samen wakker worden en dan een bakkie echte thee
50.    een hele grote lekkere warme sjaal
51.    iemand echt kunnen helpen
52.    kittens
53.    als je haar goed zit en je make-up goed gelukt is
54.    na een lange warme dag tot diep in de nacht buiten zitten met een wijntje
55.    je geliefd voelen
56.    liefde geven
57.    de steun en toewijding van mijn lief
58.    een echte goeie kus (zo eentje waar je duizelig van wordt)
59.    de slappe lach (je weet wel, die waar je echt buikpijn van krijgt)
60.    lekker schaamteloos dansen
61.    een warme, thuis gekookte maaltijd
62.    puppies
63.    de snooze knop op mijn wekker (telefoon)
64.    een lekkere maaltijd bereiden voor mensen die ik liefheb
65.    een kop echt goede koffie

Modarium afbeelding van koffie op marmeren tafel in huiskamer met kussens

66.    grote bekers (drinkemmers zeg maar)
67.    lekkere muziek
68.    een gezellig en warm vuurtje op een koude dag
69.    een goeie spijkerbroek (eentje waar je billen echt goed in uit komen)
70.    een zonnige voorjaarsochtend
71.    echte vrienden
72.    mooie, met aandacht en zorg vormgegeven, dingen
73.    mijn computer
74.    een blote voeten strand wandeling
75.    nieuwe dingen leren (dat wat je het gevoel geeft midden in het leven te staan)
76.    leuke, mooie shopjes ontdekken in steden waar je nog nooit geweest bent
77.    trend onderzoek doen (om je als een archeoloog te voelen maar dan helemaal anders)
78.    mooie dingen maken
79.    thuis
80.    vakmanschap
81.     zachte kussens

Modarium afbeelding van witte kussens op houten kruk tegen witte wand

82.    een warme douche
83.    zwemmen in de vrije natuur (voor mij vaak de Biesbosch of de zee waar dan ook)
84.    online shopping
85.    geen verzendkosten
86.    mijn telefoon
87.    zonnige winterdagen
88.    elektriciteit
89.    mooie intense kleuren
90.    het gevoel wat je krijgt als je na een lange dag in bed stapt
91.    uitdagingen (omdat die me de mogelijkheid tot persoonlijke groei en ontwikkeling geven)
92.    de eeuwige pijn in mijn gewrichten (omdat die pijn me er bij stil laat staan dat ik verder gezond ben)
93.    frisse lucht
94.    nare mensen (omdat die me leren tolerant, geduldig en beheerst te zijn)
95.    mijn netwerk van mensen die op allerlei manieren met lifestyle, vormgeving, mode en trends bezig zijn
96.    mooi vormgegeven boeken
97.    de maan en de sterren
98.    een rot dag (omdat die me de goede dagen extra laat waarderen)
99.    zondag ochtend (ontbijten op een terrasje in de zon)
100.  de toekomst (alle dingen die ik nog kan leren en alle plaatsen die ik nog kan ontdekken)

 

Waarom deze lijst?

Ja, ook ik maak me te vaak zorgen. Soms raak je nu eenmaal overweldigd door de stress van alle dag en voel je je moe en uitgeput. En ja, dan klaag en mopper ik wel eens…  Dat doen we allemaal toch? Omdat ik ongelooflijk veel leuke en lieve reacties kreeg op mijn vorige blogpost over “Vandaag is mijn lievelingsdag”, maar ook een hele nare boze, bleef ik er maar over nadenken en mezelf dingen afvragen. Wat maakt nou die lievelingsdag?  Natuurlijk stel ik zelf de “proactieve” daad om van vandaag mijn lievelingsdag te maken maar… Waar word ik nou blij van en waar ben ik dan dankbaar voor? Wanneer voel ik me gelukkig? Wat kleurt die lievelingsdag eigenlijk in?Modarium afbeelding van Vandaag is mijn lievelingsdag ingekleurde get the picture van Modiste

En wat is dankbaarheid eigenlijk?

Dan heb ik het niet over die grote, nare, zware en donkere vorm van dankbaarheid. Dankbaarheid uit angst. Wees dankbaar of anders… Maar ik heb het over een kleine, lichte, heldere en blije vorm van dankbaarheid. Dankbaar zijn, niet alleen vanuit je hoofd maar ook vanuit je diepste zijn. En nee, ik weet ook echt uit ervaring maar zeker ook op dit moment ook uit mijn omgeving dat het leven je soms dingen brengt waar dankbaarheid helemaal niet het passende gevoel is en wel het laatste waar je aan denkt. Helaas zijn dan de dingen uit mijn lijst helemaal niet meer zo belangrijk voor je. Hopelijk heb je dan herinneringen aan betere tijden, of kun je toch nog kleine dingen wel waarderen. Want als je echt voelt dat je je gelukkig mag prijzen, al is het maar om kleine dingen, dan kun je je problemen in cadeautjes veranderen, falen verander je in succes, het onverwachte verander je in de perfecte timing en vergissingen verander je in belangrijke gebeurtenissen. Het mooie is dat je dat dus allemaal zelf doet voor jezelf. En ik benadruk het werkwoord doen nog een keer. Ik denk dat dankbaarheid niet vanzelf of van buitenaf op je valt maar een bewuste instelling is die actie vraagt. Door voor dankbaarheid te kiezen in plaats van je zorgen te maken of te blijven hangen in wrok, verdriet of pijn blijft er geen tijd en ruimte over voor piekeren of zorgenmakerij. Met een positieve mindset en een dankbaar hart maak je oneindige mogelijkheden. Als belemmerende overtuigingen en patronen geen grip meer op je hebben, merk je dat jij de eindbaas bent van je leven. Je bent vrij.

Heb jij ook zo’n lijst? Lees jij je lijst ook wel eens terug? Is er iets wat jij aan deze lijst toe zou willen voegen? Welke gewone alledaagse dingen kun jij je heel dankbaar voor voelen?

 

 

Bewaren