Op uitnodiging van Andrea was ik bij het ‘2016 AND BEYOND EVENT…’ in maakplaats Hem in Amsterdam. SecondSight gelooft dat er veel meer toekomsten in de maak zijn dan een. En hoe belangrijk is het om naar meerdere visies dan een te luisteren? Jaarlijks organiseert SecondSight daarom het trend event waar meerdere trendwatchers, forecasters en futuristen hun idee over het jaar daarna en nog verder vooruit delen… In totaal deelden 8 sprekers hun trends en foresights. Vier van deze mensen hadden net een TWOTY Award gewonnen. Een TWOTY Award is  een Trend Watcher Of The Year Award.

Deze dag draaide nu eens niet om banale consumenten trends zoals we gewend zijn op dit soort dagen. Niemand zei ook maar iets over de nieuwste kleuren of de laatste hebbedingen. In plaats daarvan ging het over de creativiteit van mensen en welke rol technologie daar in kan spelen. Het ging over multicpace en multi dimensionaal. Het ging over meerwaarde en het feit dat wij de toekomst nu maken. Het ging over win, win, win en het creëren van echte meerwaarde in plaats van het gevoel van meerwaarde. Het ging over welke goede dingen we mee nemen naar de toekomst. Het ging over de vraag; waarom doe ik wat ik doe? Kunnen we bezieling een plek geven in wat we doen? Kortom geen snelle verkoop praatjes voor inkopers en geen slimme marketing verhalen. Wel mensen, de (menselijke) natuur en onze behoeften. Wat een positieve en hoopvolle dag!

 

van slim naar wijs trend

Trendwatcher of the Year Guido van de Wiel van Wheel productions poneert de stelling dat we in de toekomst van slim naar wijs zullen gaan. Guido is van mening dat de samenleving nu vooral systemen zijn die schaalbaar, herhaalbaar en meetbaar zijn zonder de mens is ogenschouw te nemen. Dit gaat veranderen in een samenleving die meer bepaald zal worden door mensen en hun unieke talenten. Mens en technologie zullen elkaar ondersteunen en meer hybride worden. We gaan gelukkig op zoek naar meer diversiteit en variatie. Van lineair naar circulair. Guido had een goed doortimmerd en zeer positief verhaal.

 

Modarium illustratie van circulair denken

 

Ontwikkelingen duren langer dan een seizoen

Trend Forecaster of the Year Truus Dokter van it fits forcasting had een mooie trendpresentatie zoals wij die in de mode kennen met mooie beelden en vorm, kleur en materiaal keuzes. Truus had vier richtingen uitgewerkt die niet seizoens gebonden zijn. The Unseen gaat voornamelijk om goed kijken, impulses en onderbuik gevoel. The Source gaat voornamelijk over de bron zoals een fractle, omgekeerde wiskunde en biomimicry. Bij Multi Path is het belangrijk om het linear denken los te laten. Lineair denken volstaat niet meer om de verschillende werelden te bereiken. Bij Off the Grid maakt het niet uit of je het on the spot doet of off the grid als je maar iets anders doet. Van plat naar rond naar multi space en multi dimensionaal. Heel knap hoe Truus deze abstracte begrippen beeldend en begrijpelijk heeft gemaakt. Truus had nog veel meer te delen maar de tijd was beperkt dus bleven wij hongerig achter.

 

Modarium illustratie van een cirkel als multispace ruimte

 

Wij maken nu de toekomst

De Futurist of the Year Rachel Armstrong was te zien op een filmpje omdat zij op dit moment onderzoek doet op een van de meest vruchtbare plaatsen van de wereld; Venetie. Rachel Armstrong innoveert en ontwerpt duurzame oplossingen voor de door ons gemaakte maar ook natuurlijke omgeving en maakt daarbij gebruik van geavanceerde nieuwe technologie zoals Synthetic Biology en Smart Chemistry. Ze creëert open innovatie platforms voor academia en industrie om milieu vraagstukken te adresseren.
Het Italiaanse Venetië is aan het zinken. Om het te redden, zegt Rachel Armstrong, moeten we architectuur die gemaakt is van inerte materialen overstijgen en architectuur creëren die zelf groeit. Ze stelt een materiaal voor dat niet echt leeft, zichzelf herstelt en ook koolstof opslaat. Haar uitspraak ‘Wij zullen moeten beseffen dat wij de toekomst nu maken’ is bij mij gebleven.

 

de tijd van de klok als ontworpen systeem

Upcoming talent Delany Boutkan doet design research en is dan vooral geïnteresseerd in de hiërarchie tussen mens, object en design. Zij presenteerde haar onderzoek naar de tijd van de klok als ontworpen systeem. Was het een tijdreis of was het conceptuele kunst?  Hoe ervaar je tijd? Als lineaire tijd die op gaat of is tijd eindeloos (rond?) en gaat het om de tijd van het geschikte moment? Wanneer ben je ergens klaar voor? Ook hier weer lineair vs circulair… Het was een prachtige presentatie en maar tegelijkertijd ook best confronterend. Ik moet namelijk eerlijk toegeven dat die klok een meer dominante rol in mijn denken speelt dan ik zou willen. Tijd om hier eens vrijer tegen aan te kijken…

 

Modarium illustratie van een cirkel als klok die de tijd op gevoel aangeeft

 

How to organise your future

Na de pauze sprak Dieuwertje Damen van Rainbow Collection over ‘How to organise your future’ – the way to the next FUTURE PROOF businessmodel…
Ook Diewertje gaat in op het circulaire denken maar nu voor bedrijven. Als de mens onderdeel is van de natuur zegt Diewertje, dan is de organisatie onderdeel van het ecosysteem. Ze benoemt de 5 ecosystemen voor een bedrijf die in balans moeten zijn. Om te overleven als bedrijf voor nu en voor de toekomst moet je meerwaarde kunnen leveren. Deze meerwaarde kan een positieve bijdrage leveren aan allerlei maatschappelijke uitdagingen.

 

Modarium illustratie van een ecosysteem in een cirkel van 5 delen

 

The Return to Pop

De innemende en jarige marktonderzoeker en trendresearcher Klaus van den Berg nam ons mee op een trip down memory lane met zijn ‘The Return to Pop’ presentatie. (die memory lane trip werkte natuurlijk alleen bij mensen van dezelfde generatie en laat Klaus nou precies die dag even oud zijn als ik) Via zijn eerste gedrukte exposure in Nederland met de trends van de 1990’s in de Avenue (als puber verslond ik de Avenue en creëerde zo mijn eigen mode droomwereld) met de super vette fotografie van Inez van Lamsweerde & styling Vinoodh Matador naar de oprichting van DUTCH magazine (waar ik echt nog enorme stapels van heb bewaard) naar een van zijn huidige projecten als ‘de dronken vegetariër’. De boodschap van Klaus is dat trendwatching niet alleen het mantra van de toekomst is. Hij is van mening dat we ook moeten kijken naar wat er hetzelfde blijft en wat we meenemen. En daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

 

Over cirkels en de natuur van onze natuur

Inez van Oord, voorheen oprichter van Happinez en schrijfster van het boek ‘Als jouw leven een Cirkel is – Waar sta je dan?’ stelt dat wij de toekomst maken! En hoe? Ook zij heeft het over cirkels. Over cirkels en de natuur van onze natuur… Stel jezelf de vraag; waarom doe ik wat ik doe? Kunnen we woorden als bezieling, verbeelding en verbinding weer in ons leven brengen?  Hoe laat je je waarden zien in je doen en laten? Ze heeft het over haar eigen zoektocht naar geluk. Hoe je na verloop van tijd als vanzelf steeds meer naar de buitenkant van je cirkel gaat of zelfs buiten je cirkel terecht komt. Dan is de beste optie weer terug naar het midden van je cirkel. Naar jouw bezieling. Je richting kiezen en opnieuw beginnen. Inez komt over als een echt en oprecht mens waar ik echt ieder woord van geloof.

 

Modarium illustratie van de cirkel van het leven

 

Second Sight sluit na bijna twintig jaar

Andrea Wiegman sloot af met een paar belangrijke mededelingen. Ze heeft na bijna twintig jaar trendwatchen besloten om haar trendplatform en magazine Second Sight te sluiten als bedrijf. ‘Ik moet mezelf opnieuw uitvinden.’ Andrea ziet voor zichzelf een rol als foresight manager weggelegd binnen het bedrijfsleven. Wat een dapper en moedig besluit! Ik ben echt heel benieuwd hoe dit verder gaat. Hopelijk hebben we in januari als we elkaar weer zien wat tijd om hier verder over te praten…

 

De afsluitende borrel was bij Brandt en Levie in de worstenfabriek. Brandt en Levie produceren de beste worsten op een verantwoorde manier. Worstenmakers met meerwaarde zeg maar…  En die worsten zijn dus bizar lekker! Als je nog worst durft te eten moet je deze echt een gaan proeven! Voor de muziek was daar DJ Maestro.

Wat was het een inspirerende middag en avond. Geen doomscenario’s maar positieve invullingen. Nee dat gaat niet vanzelf. Niets gaat vanzelf. Die toekomst(en) maken we zelf en die maken we nu…

Als je nieuwsgierig bent geworden naar de verschillende sprekers of de locaties staan hieronder wat links;
SecondSight

maakplaats-hem

Wheelproductions
Itfits-forecasting
Rachel Armstrong
Delany Boutkan

Rainbowcollection
Klaus van den Berg
Inez van Oord

Brandt en Levie

 

PS.
Fijn als je me hieronder laat weten wat je van dit bericht of mijn illustraties vindt. Je kunt je in de sidebar abonneren op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.