Van een eenvoudig stukje stof tot een rijkversierd zijden kledingstuk – het schort wordt meestal gezien als een praktisch kledingstuk.
Vroeger én nu wordt het schort gedragen in verschillende ambachten en beroepen om kleding te beschermen, om vieze en of versleten kleding te verbergen of om hygiënische redenen. Traditioneel is het schort gemaakt van stevige materialen zoals katoen of leer, maar er bestonden ook chique varianten die hun weg vonden naar de haute couture. Door de eeuwen heen heeft het schort gediend als werkkleding, als onderdeel van traditionele en folkloristische klederdracht, als symbool van bescherming (bijvoorbeeld in ceremoniën) en als middel om de hiërarchie tussen mensen en hun rollen zichtbaar te maken. Maar er zijn nog meer redenen voor de comeback van het schort in fashion en ambacht…
De comeback van het schort; praktisch en duurzaam
Het schort is weer terug – of eigenlijk nooit weggeweest. Het schort staat symbool voor authenticiteit, historie, vakmanschap en ambachtelijke tradities. Op dit moment is duurzaamheid en slow belangrijk, en past het schort of de apron perfect binnen de trend van zelf doen, zelf weten en zelf (uit)maken.
Het is nu helemaal een ding zelf zuurdesem brood te bakken en gezonde maaltijden te bereiden van de groenten en fruit uit de eigen (moes)tuin, om te delen met gelijkgestemden. En ja, bij deze luxe hoort natuurlijk een mooi en fijn schort.
Ook de huidige behoefte speelt een rol in de comeback van het schort in fashion en ambacht. Er is hier en nu een tekort aan schort-dragende creatief productieven als bakkers, koks, slagers, timmerlieden, meubelmakers, kleermakers, schilders, restaurateurs, boeren, tuinders, (edel)smeden, verzorgers, verplegers, schoonmakers, vuilnismannen en meer ambachtelijke en praktische beroepen waar vakmanschap, handwerk en creativiteit nodig is. Zou je de mensen die voor hun beroep een schort dragen onze nieuwe helden kunnen noemen?
Maar ook de veranderende werkgewoonten en technologie spelen een rol in de comeback van het schort in fashion en ambacht. Moderne mode vraagt om multifunctionele kleding die niet alleen mooi is, maar ook handig. Schorten bieden opbergruimte voor gereedschap, dagelijkse benodigdheden en de nieuwste technische snufjes voor de nieuwe makers. Dit maakt het nieuwe schort ideaal voor zowel ambachtelijke beroepen als een hedendaagse lifestyle-trend. Het schort is universeel; altijd in ontwikkeling, maar behoudt zijn oorspronkelijke vorm – een kledingstuk met banden om te strikken en soms een bovenstuk of slab met schouderbanden. Ontwerpers interpreteren deze klassieke werkkleding steeds opnieuw in vernieuwende of eigentijdse ontwerpen. Zij spelen in op deze modetrend door schorten te verwerken in high fashion (of haute couture) en streetwear-collecties met eindeloze mogelijkheden.
De comeback van het schort in fashion en ambacht; bescheiden, functioneel en iconisch
Misschien is het schort wel het meest bescheiden, veelzijdige en duurzame kledingstuk. Het schort is universeel, werd gedragen door iedereen, was altijd al uniseks en praktisch. Overal ter wereld en in alle culturen wordt het schort gedragen en het is werkelijk van alle tijden. Maar het is nog dan dat: het schort heeft historische en culturele waarde en kan zelfs een (status)symbool zijn, afhankelijk van de context. Dit maakt het schort een tijdloos onderdeel van zowel fashion als workwear.
Door de jaren heen heeft het schort een vaste plek in de modewereld veroverd. In de jaren 40 van de vorige eeuw bijvoorbeeld, toen stoffen schaars waren, gaf een klein extra stukje textiel een outfit nét dat beetje extra. In de minimalistische jaren 60 van de vorige eeuw weerspiegelden ‘cookie-cutter’ jurken de eenvoudige stijl van een schort. En de jaren 70 van de vorige eeuw brachten invloeden uit de werkkleding, zoals de robuuste slabberachtige tops van tuinbroeken.
Het schort blijft hoe dan ook hét symbool van arbeid, creativiteit en transformatie. Het is een mode-item en cultureel symbool dat steeds opnieuw wordt geïnterpreteerd en aangepast aan de tijdsgeest. Of je nu kookt, creëert of werkt: het schort laat zien dat je bezig bent met iets dat ertoe doet.
Inspiratiemoodboard de comeback van het schort in fashion en ambacht

Yohji Yamamoto en Comme des Garçons gefotografeerd door by Toni Thorimbert voor Linea Italiana Maart 1984

Schortjurk van Yohji Yamamoto gefotografeerd door André Carrara voor de Modespecial Les ailes de l’été in de Marie Claire Bis van Maart 1988
Bronnen die ik gebruikt heb >
- Op de site van het Zeeuws museum zijn mooie oude schorten te zien.
- Berthi’s Weblog vertelt meer over de Nederlandse historie van het schort. (gebruik de zoek funtie op de homepage)
- A history of costume door Carl Kohler
- En vele andere boeken en magazines uit mijn collectie.
- Op de verschillende trend en fashion sites die de nieuwste catwalk beelden laten zien kun je de comeback van het schort in fashion en ambacht zelf zien.Kijk voor meer schort inspiratie op dit bijbehorende bord >
MODARIUM gebruikt beelden uitsluitend ter ondersteuning van journalistieke, educatieve of analyserende teksten over lifestyle, mode en trends. De auteursrechten behoren toe aan de respectievelijke eigenaren en credits worden zo nauwkeurig mogelijk vermeld.
Wij hanteren het citaatrecht en gebruiken beelden alleen indien noodzakelijk voor de inhoud. Mocht u van mening zijn dat een beeld onjuist is gecrediteerd of buiten deze kaders valt, neem dan contact met ons op via , dan beoordelen we het en passen het indien nodig aan.