In moodboards zomer 2011 schrijf ik over het beeldend onderzoek en ontwerpproces van drie moodboards om als concept en inspiratie te dienen voor het ontwerpen van verschillende prints, motieven maar ook  doorlopende dessins voor toepassing op kleding en accessoires als sjaals of tassen. Om de moodboards te kunnen maken heb ik eerst een analyse moeten maken van het werk van de verschillende grote modeontwerpers. Hiervoor heb ik op internet veel beelden bekeken van de shows van verschillende ontwerpers maar ook de beelden en teksten tot me genomen van diverse mode vakbladen. Ook de aantekeningen van eerder bezochte trendseminars kwamen van pas. De aanwezige kennis van eerdere trends en hoe deze zich ontwikkelen is hierbij een kapstok waarop je keuzes kunt baseren.

Omdat ik de moodboards langer dan een seizoen wilde kunnen gebruiken (zeer ongebruikelijk in de mode maar op een school helemaal niet zo vreemd) was het van belang om tot drie thema’s te komen die een abstracte en terugkerende thematiek hebben. Drie thema’s met architectuur, verschillende culturen en iets botanisch als basis, boden in mijn ogen voldoende onderscheid en genoeg ruimte om op verder te kunnen in het ontwerpproces. Nadat ik een keuze had gemaakt voor deze drie duidelijk te onderscheiden trendthema’s kon ik daar namen voor bedenken. Deze namen moesten tot de verbeelding spreken en nog niet door een ander gebruikt zijn. Geen makkelijk klusje.

Toen de namen duidelijk waren kon ik de beelden gaan rangschikken die het beste bij de trendthema’s pasten maar ook die beelden kiezen die het trendthema op zijn breedst konden laten zien. Hierbij wilde ik zo min mogelijk beelden gebruiken en niet in herhalingen vallen.

De volgende stap in het proces was het ontwerpen van een vormgeving en een lay-out die ik voor de hele serie kon gebruiken. Gaande weg het schetsen van lay-outs kwam het idee om op de achtergrond uitsneden van grote inspiratie beelden te plaatsen en op de voorgrond beelden uit shows te gebruiken. De beelden die op de achtergrond gebruikt worden hadden voor de ontwerpers van de kledingstukken op de voorgrond als inspiratie kunnen dienen en kunnen dat ook weer voor het bedenken van nieuwe prints, motieven en dessins. Deze achtergrond beelden heb ik weer gezocht en gevonden op verschillende gratis stockfoto sites. Ook dit was weer een proces van selecteren op de meest sprekende beelden bij de verschillende trendthema’s.

Modarium werkt aan moodboard

Nu was de DTP aan de beurt. In Photoshop heb ik eerst de beelden van de catwalks op een hele grove manier vrijstaand gemaakt en hier een witte lijn aan gegeven voor een groter contrast. Het geheel heb ik opgemaakt in InDesign. Het eerste moodboard heb ik, toen deze af was, als sjabloon gebruikt voor de andere twee. Als lettertype heb ik een modern font gekozen dat redelijk neutraal overkomt en dus bij alle drie de moodboards te gebruiken is.

Uiteindelijk heb ik in een pantone kleurenwaaier die speciaal voor textiel en interieur is (TPX) kleuren gezocht die zo dicht mogelijk in de buurt kwamen bij de kleuren die in de moodboards voorkwamen. Deze kleuren hebben een nummer en een naam. De namen heb ik in een aparte laag geplaatst zodat ik ze ook onzichtbaar kan maken. In deze laag heb ik ook vertaling gezet naar PMS kleuren voor drukwerk.Modarium Moodboard Garden Exploration

Het Moodboard GARDEN EXPLORATION is geïnspireerd op alle pracht die je in de tuin of buiten in de natuur kunt vinden aan planten, bloemen, groenten en fruit, insecten, vogels, mos en algen.

Modarium Moodboard Constructional Style

Het moodboard CONSTRUCTIONAL STYLE is geïnspireerd op moderne steden, architectuur, futuristische meubel ontwerpen, high tech, exacte wetenschap, vooruitgang en geometrie.

Modarium Moodboard Twisted Folklore

Het moodboard TWISTED FOLKLORE is geïnspireerd op een speelse en vrolijke mix van alle culturen (ook de westerse) van de wereld in alle tijdperken van de geschiedenis.

 

Toen de moodboards klaar waren heb ik ze op A1 laten printen op lekker dik glanzend papier en ze aan de muur gehangen ter inspiratie voor het ontwerpen van verschillende prints, motieven maar ook  doorlopende dessins om te gebruiken op kleding en accessoires als sjaals of tassen.

 

 

Alle catwalk foto’s zijn van style.com.

 

PS.
Ik vind het heel leuk als je me hieronder laat weten wat je van dit bericht en de moodboards vindt. Je kunt je in de sidebar abonneren op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.