Van motief naar doorlopend dessin is deel één van de serie tutorials over het maken van een doorlopend dessin, overall dessin, all over dessin of seamless repeating pattern, voor op stof, behang, als achtergrond of in ieder ander surface design (oppervlakte ontwerp).

 

Van motief naar doorlopend dessin > Wat is een motief?

Ieder doorlopend dessin begint met een motief. Een motief is een versierend element. Dat kan een illustratie maar ook ieder ander beeld zijn. Een motief kan eenmalig op een ondergrond worden geplaatst als een solitair. Een motief wordt ook wel motif of print genoemd.

Motief 01

een enkelvoudig motief of solitair

hartje motief Modarium

nog een enkelvoudig motief of solitair

 

Een motief kan ook uit meerdere motieven bestaan. Dit heet een samengesteld motief.

Modiste beeldmerk samengesteld motief

een samengesteld motief

 

Van motief naar doorlopend dessin > Wat is een dessin?

Pas als je een motief in een regelmatige herhaling op een ondergrond plaatst wordt het een (doorlopend) dessin. Een dessin heet ook wel patroon, pattern of all over.

dessin Modiste beeldmerk in recht verzet

 

Van motief naar doorlopend dessin > Wat is een rapport?

Dat deel wat zich steeds herhaalt in een dessin heet rapport. Herhaling van het rapport maakt dus een dessin. Een rapport kan ook uit meerdere motieven bestaan.

Raport dessin Modiste beeldmerk half verzet

 dessin Modiste beeldmerk met raport

Van motief naar doorlopend dessin > Wat is een verzet?

De manier van herhalen of repeat gaat volgens bepaalde principes. Deze principes stammen vaak nog uit de tijd dat dessins met de hand of met eenvoudige technieken gemaakt werden. Deze staan dus in verband met de vroege productie methoden van behang of stoffen. In het Nederlands heet zo’n manier van herhalen verzet. Zo kun je een dessin bijvoorbeeld ontwerpen in een recht verzet (block repeat) of een half verzet (drop repeat). Dat klinkt wel lekker ouderwets. Zeker als je het op de computer in Adobe Illustrator gaat uitwerken krijg je een mooi contrast. Ik zal in volgende delen een aantal verzetten of repeats verduidelijken.

 

 

PS.
Ik vind het heel erg leuk als je me hieronder laat weten wat je van dit bericht vindt en of je er wat aan gehad hebt. Je kunt je in de sidebar abonneren op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.