Een dessin in half verzet is deel drie in de serie tutorials over het maken van een doorlopend dessin, overall dessin, all over dessin of seamless repeating pattern, voor op stof, behang, als achtergrond of in ieder ander surface design (oppervlakte ontwerp).

Half verzet of drop repeat

Het half verzet is denk ik het meest voorkomende van alle verzet systemen en wordt vaak gebruikt in behang ontwerp en woning textiel zoals bijvoorbeeld gordijnen en dekbedovertrekken. De herhaling of verzet ontstaat door steeds de volgende eenheid of rapport naast de andere te plaatsen maar dan halverwege in de hoogte. Door hier de afstand te variëren kun je het dessin wat ontstaat steeds moeilijker of gevarieerder maken. In het Engels noem je het half verzet een drop repeat.

Modarium afbeelding van het meest eenvoudige half verzet met harten illustratie

Het rapport ziet er dan als volgt uit.

Modarium afbeelding van het rapport van meest eenvoudige half verzet met harten illustratie

Gespiegeld

Het deel dat steeds verzet wordt kan ook gespiegeld worden. Op deze manier heeft het dessin nog steeds één richting (een boven en onderkant) maar heeft het geheel wel meer dynamiek.

Modarium afbeelding van een dessin in half verzet met een illustratie van gespiegelde harten

Geroteerd

Het deel dat steeds verzet wordt kan ook geroteerd worden. Op deze manier heeft het dessin niet meer één richting (een boven en onderkant) maar kan het twee kanten op gebruikt worden.

Modarium afbeelding van een dessin in half verzet met een illustratie van geroteerde harten

Baksteen verzet of brick repeat

Het half verzet kun je ook een slag draaien (90 graden) zodat er een herhaling ontstaat als gemetselde bakstenen. De nadruk ligt dan op het horizontale aspect van het dessin waar het voorgaande verzet de nadruk heeft op het verticale aspect. In het Engels noem je dit verzet een Brick Repeat.

Modarium afbeelding van een dessin in half verzet baksteen met een illustratie van gespiegelde harten

Het rapport ziet er dan als volgt uit.

Modarium afbeelding van rapport van een dessin in half verzet baksteen met een illustratie van gespiegelde harten

 

Ook deze dessins kun je dan natuurlijk binnen het rapport weer spiegelen en roteren met onderstaande resultaten.

Modarium afbeelding van een dessin in half verzet baksteen met een illustratie van gespiegelde harten

Modarium afbeelding van een dessin in half verzet baksteen met een illustratie van geroteerde harten

 

Patroonstalen maken in Illustrator voor een dessin in half verzet

In Illustrator kun je heel makkelijk een dessin in half verzet wat doorloopt maken. Aangezien Illustrator een Amerikaans pakket is worden de Amerikaanse termen direct vertaald en wordt het dessin een patroon of pattern genoemd.

Maar nu wordt het dan toch lastiger. Op de ouderwetse manier die ik hier gebruik kan Illustrator alleen patronen kan maken in een recht verzet. Daarom moet je creatieve oplossingen bedenken om toch voor elkaar te krijgen wat je wil. Om een dessin in half verzet te maken kun je het volgende doen.

Modarium afbeelding van actie rapport maken voor een dessin in half verzet stap 1 2 en 3

  1. Maak een illustratie (of motief) voor het patroon (dessin).
  2. Herhaal het dessin in een half verzet van jouw keuze (zie stap 1 hierboven)
  3. Bepaal wat het rapport is. Het rapport is dat deel van het dessin dat steeds herhaald. In dit geval is het rapport in stap 2 hierboven aangegeven met een dikke zwarte lijn.
  4. Teken dan op de plaats van het rapport een omsluitend kader voor patronen (een rechthoek zonder vulling). Kies Object > Ordenen > Naar achtergrond om te zorgen dat de rechthoek het achterste object is. In het echt zie je dan al die zwarte lijnen niet en zal het er uit zien als in stap 3 hierboven
  5. Selecteer met het gereedschap Selecteren (zwarte pijl) de illustratie met omsluitend kader die als patroonelement gaat dienen.
  6. Sleep de illustratie in het deelvenster Swatches (Stalen) zodat je jouw illustratie als nieuwe swatch of staal in het venster ziet verschijnen.

Modarium afbeelding van actie rapport in Stalen of Swatches venster slepen

Als je dan een vlak vult met het gemaakte dessin zal het er als volgt uitzien;

Modarium afbeelding van een dessin in half verzet baksteen met een illustratie van geroteerde harten

 

 

Dessins maken in een nieuwere Illustrator versie

In de nieuwere versies van Illustrator zit een andere manier om dessins te maken. Deze manier kent vrij snel beperkingen waar je bij de eerder omschreven manier alles zelf in de hand hebt. Maar deze nieuwe manier is voor eenvoudige dessins zeer bruikbaar. Het werkt als volgt;

  1. Maak een illustratie (of motief) voor het patroon (dessin).
  2. Selecteer met het gereedschap Selecteren (zwarte pijl) de illustratie.
  3. Voer een van de volgende handelingen uit:

*          Kies Object > Pattern (patroon) > Make (Maak)

Modarium afbeelding van actie make pattern voor half verzet op de nieuwe manier in Illustrator

Met het palet Pattern Options (Patroon Opties) kun je dan door middel van verschillende instellingen een doorlopend dessin maken. Hier kun je naar hartenlust mee experimenteren.

Modarium afbeelding van venster Pattern Options voor half verzet op de nieuwe manier in Illustrator

 

Met alle beschreven opties kun je naar believen experimenteren. Als je wat meer oefening hebt gehad kun je ze ook door elkaar gebruiken of combineren. Op deze manier kunnen heel interessante dessins ontstaan.

 

PS.
Ik vind het heel erg leuk als je me hieronder laat weten wat je van dit bericht vindt en of je er wat aan gehad hebt. Je kunt je in de sidebar abonneren op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.