Hoe maak je zelf een ruitdessin is deel vier in de serie tutorials over het maken van een doorlopend dessin, overall dessin, all over dessin of seamless repeating pattern, voor op stof, behang, als achtergrond of in ieder ander surface design. De geschiedenis van een specifiek dessin is vaak terug te zien in de ontwikkeling van de ontwerpen.

Een van de eenvoudigste en waarschijnlijk ook vroegste van alle dessins (patroon of versieringen) moet haast wel de streep geweest zijn. Horizontale of verticale lijnen die parallel aan elkaar lopen zullen op veel oppervlakten zijn teruggevonden.Als je een streep in een rechte hoek (90 graden) kruist met een andere streep ontstaat er een ruitdessin (check of plaid). Met het schikken en herschikken van lijnen kun je heel eenvoudig een oneindig aantal dessins maken.

Als het om stoffen gaat worden ruiten meestal met verschillende kleuren garens voor ketting en inslag geweven zoals je hieronder kunt zien. De afbeeldingen hieronder zijn van boven naar beneden, een Brabantsbont, Boerenbont of Gringhamruit, een Madrasruit en een Schotse ruit of Tartan.

Modarium beeld van een Boeren bont ruit of Gringham ruit in blauw wit

Modarium beeld van een Madras ruit in Groen, rood en geel

Modarium beeld van een Schotse ruit in geel

In dit bericht laat ik je zien dat je ook best aardige digitale ruitdessins kunt maken waar je stoffen, kleding maar ook allerlei andere objecten en oppervlakten mee kunt (laten) bedrukken. Het tekenen van ruitdessins op ruitjes papier is een hele leuke bezigheid, maar ook een hele geschikte manier om idee schetsen te maken voor ruitdessins die je in Illustrator of Photoshop wil gaan maken. Als je bij het schetsen markers gebruikt krijg je meteen het effect van de gekleurde draden die elkaar kruisen en dus soms heviger of zachter van tint zijn op de plaatsen waar je meer keer over dezelfde plaats tekent.

Modarium beeld van ruit schriftje met marker schetsen voor ruitdessin in groen en blauw

Een ruitdessin maken in Adobe Illustrator;

  • stap 1 teken eerst de gekleurde vlakken voor de ketting of lengte draden
  • stap 2 teken dan de gekleurde vlakken voor de inslag of breedte draden
  • stap 3 plaats de vlakken op elkaar en groepeer deze
  • stap 4 meng de kleuren met  Effect > Pathfinder > Softmix > 5o%. Je kunt ook wat experimenteren met de instellingen tot je een menging hebt gevonden naar jouw smaak
  • stap 5 maak een vlak zonder vulling of lijn en plaats dat achter je rapport (dat deel wat steeds moet herhalen in je doorlopende dessin)
  • stap 6 selecteer het geheel, sleep het in je Swatches (Stalen) palet en probeer je dessin als vulling uit in een groot vlak

Modarium beeld van een eenvoudig groen ruitdessin gemaakt in Illustrator, boerenbont ruit of Grinham ruit

 

Natuurlijk kun je ook minder eenvoudige ruiten in Illustrator maken. Het is dan heel handig om eerst wat schetsen op ruitjespapier te maken en in Illustrator het Grid aan te zetten.

Modarium beeld van een Schotse ruit in groen en blauw gemaakt in Illustrator, ruitdessin, Tartan

Een ruitdessin maken in Adobe Photoshop;

  • stap 1 maak eerst de kleur vlakken voor de ketting draden
  • stap 2 kopieer de laag, draai deze 90 graden en geef in het lagen palet een menging en opaciteit in. Hier kun je mee experimenteren tot het naar jouw smaak is
  • stap 3 snijd dat deel uit wat het rapport moet worden en definieer dat als patroon (Edit > Define Patern)
  • Stap 4 test het dessin uit in een groot vlak > Edit > Fill > Contents > Use > Pattern en kies bij Custom Pattern voor het dessin wat je net gemaakt hebt

 

Modarium beeld van een blauw ruitdessin gemaakt in PhotoshopOm mooie ruitdessins te maken heb je wat wat meer tijd nodig om te schetsen en te experimenteren met welke kleuren je wil gebruiken en hoeveel tinten. Voor echt interessante ruitdessins is het  vooral van belang hoe breed de strepen zijn en hoe ver ze van elkaar af staan om spanning te creëren. Op deze manier kun je voor ieder gebruik of iedere doelgroep een passend ruitdessin maken.

Een hele andere en makkelijke manier om met digitale ruiten te spelen is via plaidmaker of tartanmaker. Je kunt op Modarium.nl ook over de geschiedenis van Schotse Ruiten lezen. Hieronder kun je zien wat hier nog meer over het maken van dessins te vinden is.

 

PS.
Fijn als je me laat weten wat je van dit bericht vindt en of je er wat aan gehad hebt. Je kunt je in de sidebar (klik op het symbooltje rechts) abonneren op Modarium zodat je via je mail op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.