Leer hier hoe je in 12 eenvoudige stappen een onregelmatig strooimotief zelf kunt maken. Dit strooimotief is deel zes in de serie over het maken van een doorlopend dessin, overall dessin, all over dessin of seamless repeating pattern, voor op stof, behang, als achtergrond of in ieder ander surface design.

Het leuke aan een doorlopende dessin of all over dessin is, dat als je ze eenmaal gemaakt hebt, je ze kunt gebruiken voor allerlei geweldige ontwerpen en toepassingen. Skateboard decks, kleding, verpakkingsontwerpen, stoffen, behang, achtergrondjes in een website en welk ander surface design (oppervakte ontwerp)  je ook maar kunt bedenken. Eenmaal gemaakt kun je het pattern swatch steeds hergebruiken en aanpassen.

MODARIUM onregelmatig strooimotief pijlen illustraties

 

Om een onregelmatig strooimotief te maken volg je de volgende stappen >

 1. Teken een aantal kleine illustraties die je in je strooimotief wil gebruiken.
  Ik gebruik hier de pijlen die ik eerder voor een wenskaart getekend heb.
 2. Teken een vlak van 6 cm bij 6 cm dat straks je rapport zal vormen.
 3. Plaats jouw illustraties in verschillende richtingen en afmetingen op en over de rechter rand en de onder rand van het vlak.MODARIUM onregelmatig strooimotief pijlen onder en rechts
 4. Selecteer de geplaatste illustraties en het vlak door er overheen te slepen met je selecteer gereedschap (zwarte pijl).
  Kopieer je selectie > Edit> Copy (of toetscombinatie CMD+C) en plak je kopie op dezelfde plaats > Edit > Paste in place (of toetscombinatie Shift-CMD+V).
  Druk dan op de return toets om het MOVE palet te voorschijn te halen (Object > Transform > Move) en de kopie heel precies te verplaatsen.
  Dit verplaatsen moet zo precies omdat het straks precies moet passen en je geen kiertjes of andere oneffenheden wil zien.
 5. Move > horizontaal -60 om de kopie 60 cm naar links te verplaatsen.MODARIUM onregelmatig strooimotief pijlen kopie naar links verplaatsen
 6. Plak dan nogmaals een kopie op dezelfde plaats en gebruik weer het MOVE palet om de kopie heel precies naar boven te verplaatsen.
 7. Move > verticaal -60 om de kopie 60 cm naar boven te verplaatsen.MODARIUM onregelmatig strooimotief pijlen kopie naar boven verplaatsen
  MODARIUM onregelmatig strooimotief pijlen tussenfase
 8. Haal nu alle vlakken en illustraties weg die je niet nodig hebt. Je hebt alleen het originele vlak nodig met die illustraties die op en over de lijnen van dat vlak vallen.
  MODARIUM onregelmatig strooimotief pijlen langs randen
 9. Vul de binnenkant van het vlak nu met de verschillende illustraties die je eerder gemaakt had. Vergroot en verklein je illustraties en zet ze in verschillende richtingen op een manier dat het vlak evenwichtig gevuld is en dat je vlak (rapport) geen richting meer heeft
  MODARIUM onregelmatig strooimotief pijlen opgevuld vlak
 10. Je hebt nu een bruikbaar rapport gemaakt.
  Om het echt te kunnen gebruiken moet je zorgen dat je vlak geen vulling en geen lijn meer heeft en achter je illustraties staat.
 11. Selecteer het vlak samen met de illustraties (je rapport) en sleep het in het Swatches of Stalenpalet.
  MODARIUM onregelmatig strooimotief pijlen naar swatches
 12. Je kunt nu het dessin toepassen. Maak een groot vlak en pas het gemaakte strooimotief toe als vulling.

MODARIUM onregelmatig strooimotief pijlen toegepast

 

variaties op een onregelmatig strooimotief

Nu je dit onregelmatig strooimotief een keer gemaakt hebt kun je zelf verder experimenteren. Je kunt meer of minder illustraties plaatsen. Het formaat kan groter of kleiner en je kunt je illustraties anders plaatsen binnen het rapport. Dan heb je ook nog mogelijkheden om iets met kleuren, omkleuringen en de achtergrond te doen. Je kunt er lekker op los experimenteren tot je een dessin hebt gemaakt dat helemaal naar je zin is.

Er zijn nog veel meer manieren om een dessins te maken.  Als je vanaf het begin wilt leren hoe je een doorlopend dessin of een all over kunt maken volg je stappen die hier onder staan.
1.  > van motief naar doorlopend dessin
2. > een dessin in recht verzet
3. > een dessin in half verzet
4. > hoe maak je zelf een ruitdessin?
5. > hoe maak je zelf een strooimotief?

Inspiratie voor dessins

Kijk eens op Print & Pattern voor meer dessin en print inspiratie. Print & Pattern zegt de wereld van surfacedesign te vieren. Je kunt hier eindeloos scrollen en prints en dessins bekijken maar ook hun toepassingen zien.

PS.
Fijn als je me hieronder laat weten wat je van dit bericht vindt en of je er wat aan gehad hebt. Ook vragen zijn welkom. Je kunt je in de sidebar abonneren op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.