Een dessin in recht verzet is deel twee in de serie tutorials over het maken van een doorlopend dessin, overall dessin, all over dessin of seamless repeating pattern, voor op stof, behang, als achtergrond of in ieder ander surface design (oppervlakte ontwerp).

Een dessin in recht verzet of blok herhaling

Het recht verzet of blok herhaling is de meest fundamentele van alle herhalingen en geeft samen met het half verzet de meeste mogelijkheden. Het blok (rapport) wordt horizontaal en verticaal recht herhaald zodat het motief steeds dezelfde richting heeft. Vroeger werd ook echt een blok gebruikt om een dessin op papier of stof te drukken. Uit de vroegere productie methode komt ook de naam recht verzet. Het rapport is dat deel van het dessin dat steeds herhaald of verzet wordt. In het Engels noem je het recht verzet een block repeat. Op de afbeelding hieronder zie je links het motief en rechts een dessin in het meest basale recht verzet.

een dessin in recht verzet van harten

 

Gespiegeld

Het blok dat steeds verzet wordt (rapport) kan ook gespiegeld worden. Dit benadrukt het statische karakter van dit verzet extra omdat de richting (boven en onder) hetzelfde blijft. Op de afbeelding hieronder zie je links het rapport dat bestaat uit hetzelfde motief als het voorgaande maar dan een keer gespiegeld. Rechts zie je het dessin in een recht verzet.

recht verzet gespiegeld hart 03

 

Geroteerd

Het blok (rapport) kan ook geroteerd worden. Op deze manier heeft het dessin niet meer één richting (een boven en onderkant) maar kan het twee kanten op gebruikt worden. Op de afbeelding hieronder zie je links het rapport dat bestaat uit hetzelfde motief als het voorgaande maar dan is het motief drie maal gespiegeld. Rechts zie je het dessin in een recht verzet.

een dessin in recht verzet van geroteerde harten

 

 

Patroonstalen maken in Illustrator

In Illustrator kun je heel makkelijk een doorlopend dessin in een recht verzet maken. Aangezien Illustrator een Amerikaans pakket is worden de Amerikaanse termen direct vertaald en wordt het dessin een patroon genoemd.

 1. Maak een illustratie (of motief) voor het patroon (dessin).
 2. Selecteer de illustratie met het gereedschap Selecteren (zwarte pijl).
 3. Sleep de illustratie in het deelvenster Swatches (Stalen) zodat je jouw illustratie als nieuwe swatch of staal in het venster ziet verschijnen.
 4. Pas het dessin toe als vulling van een in Illustrator getekend object.

motief of rapport in palet slepen

Als je het motief niet “koud” tegen elkaar wil hebben maar met wat tussenruimte volg je de volgende stappen;

 1. Maak een illustratie (of motief) voor het patroon (dessin).
 2. Teken dan een omsluitend kader voor patronen (een rechthoek zonder vulling) rond de illustratie die je als patroon wilt gebruiken.
  Kies Object > Ordenen > Naar achtergrond om te zorgen dat de rechthoek het achterste object is.
 3. Selecteer met het gereedschap Selecteren (zwarte pijl) de illustratie met omsluitend kader die als patroonelement gaat dienen.
 4. Sleep de illustratie in het deelvenster Swatches (Stalen) zodat je jouw illustratie als nieuwe swatch of staal in het venster ziet verschijnen.
 5. Pas het dessin toe als vulling van een in Illustrator getekend object.

een dessin in recht verzet van harten met wit

Een dessin in recht verzet maken in een nieuwere Illustrator versie

In de nieuwere versies van Illustrator zit een andere manier om dessins te maken. Deze manier kent vrij snel beperkingen waar je bij de eerder omschreven manier alles zelf in de hand hebt. Maar deze nieuwe manier is voor eenvoudige dessins zeer bruikbaar. Het werkt als volgt;

 1. Maak een illustratie (of motief) voor het patroon (dessin).
 2. Selecteer met het gereedschap Selecteren (zwarte pijl) de illustratie.
 3. Voer een van de volgende handelingen uit:

*          Kies Object > Pattern (patroon) > Make (Maak)

make pattern nieuwe manier

Met het palet Pattern Options (Patroon Opties) kun je dan door middel van verschillende instellingen een doorlopend dessin maken. Hier kun je naar hartenlust mee experimenteren.

pattern options

 

Met alle beschreven opties kun je naar believen experimenteren. Als je wat meer oefening hebt gehad kun je ze ook door elkaar gebruiken of combineren. Op deze manier kunnen heel interessante dessins ontstaan.

 

PS.
Ik vind het heel erg leuk als je me hieronder laat weten wat je van dit bericht vindt en of je er wat aan gehad hebt. Je kunt je in de sidebar abonneren op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.