Net als in de mode, beauty en interieur is ook in bloemen en boeketten een duidelijke trend te zien. De trends voor bloemen in huis hangen nauw samen met interieurtrends maar vooral met onze emotie. Ik heb het hier over de bloementrends winter 2015 2016.

We hebben meer en meer het gevoel dat we het anders moeten aanpakken want,

  • nu doordringt dat deze economische crisis geen economische crisis was die wel weer overging maar een herschikking van macht en middelen,
  • nu het besef komt dat we echt in een nieuwe situatie terecht zijn gekomen die het verschil tussen arm en rijk heeft vergroot,
  • nu we door krijgen dat al onze pogingen terug te keren naar hoe het was met al onze ‘vangnetten’, ‘maatregelen’,  ‘belastingverhogingen’, en ‘bezuinigingen’ niet gewerkt hebben, kunnen we niet anders dan doorgaan met een nieuwe andere aanpak.

Deze nieuwe status quo vraagt om een gedurfdere dappere levenshouding en nodigt uit om te dromen en deze dromen ook werkelijk na te streven. Omdat we ons midden in een transitie bevinden, is er veel ruimte voor nieuwe inzichten en radicale veranderingen. We voelen dat we de kans hebben om ons bestaan opnieuw uit te vinden. Bij dit positieve gevoel staan we ook meer open voor samenwerking om elkaar te versterken. Participeren, samen de schouders eronder, dat zijn de sleutelwoorden die passen bij deze tijd. De mode zal veel vrijer worden en zich minder aan grenzen en kaders houden. Dit uit zich in meer kleur, meer volume en  meer creativiteit. De trends in bloemen voor aankomende winter gaan hier in mee.

Bloemen en boeketten zullen dan ook in zijn algemeenheid uitbundiger worden. We willen de natuur naar binnen halen in de vorm van veldboeketten. We nemen een grote opvallende Eye Catcher die we alleen in een vaas, pot of fles gebruiken. We vullen verschillende vazen en flessen met verschillende bloemen en zetten daar een hele tafel mee vol. Of we gaan helemaal over de top met overvloedige boeketten zoals  we ze kennen uit de stillevens van weleer.

Roze, rozer, rozest

Deze trend gaat over verschillende tinten roze die samen op een uitbundige burleske en theatrale manier worden gebruikt. Het gaat hierbij om nieuwe roze tinten die goed combineren met bruin en bordeaux. De bloemen die in deze trend gebruikt worden kunnen ook in formaat variëren en door elkaar gebruikt worden tot een uitbundig boeket.

Modarium bloementrends 2014/2015 moodboard roze, rozer, rozest

Rijp fruit

Een rijke en diepe rood met een bourgondische uitstraling die doet denken aan het landleven uit de 18e eeuw. Het gaat hierbij om een lichte en fruitige wijnkleur die goed combineert met andere klassieken als  flessen groen en bruin. Deze kleuren zie je op dit moment ook en kleding en interieur terug komen. De bloemen die in deze trend gebruikt worden hebben een grote, ronde en overvloedige uitstraling en kunnen naast in grote, op klassieke schilderijen geïnspireerde, boeketten ook prima alleen in een vaas, pot of fles gebruikt worden.

Modarium bloementrends 2014/2015 moodboard rijp fruit

Naakte huid

Menselijke huidtinten die een lichte vervreemdende werking hebben. Deze trend loopt in de mode al een tijdje maar is voorlopig nog niet ten einde. Minimalistisch en sober maar warm van kleur en sfeer. Als trefwoorden; menselijk, kalm en kwetsbaar. De bloemen die hierin gebruikt worden hebben blaadjes die als huid overkomen. Deze kunnen in minimalistische en kwetsbare boeketten verwerkt worden maar ook alleen gebruikt worden.

Modarium bloementrends 2014/2015 moodboard naakte huid

Mist

Deze trend heeft mistige waterkleuren als basis met bohémien tendensen (de hippie blijft ook in de bloemen aanwezig). Hiervoor worden lichte, gebleekte, verwassen, grijzige kleuren gebruikt met een artistieke en handgemaakte uitstraling. Dit komt het beste tot zijn recht in grote boeketten met een veldboeket-achtige uitstraling.

Modarium bloementrends 2014/2015 moodboard mist

Gebakken aarde

Deze trend gaat uit van verschillende warme tinten gebakken aarde die mat maar soms ook geglazuurd voorkomen. Deze aardse tinten kunnen op een rustige manier gecombineerd worden met andere neutrale kleuren. Al deze kleuren zullen samen in boeketten gebruikt worden die een buiten uitstraling hebben.

Modarium bloementrends 2014/2015 moodboard gebakken aarde

Bloed

Hier gaan we uit van dramatisch rood. Heftig en emotioneel rood. Donker tegen zwart aan (gedroogd bloed) rood. Voor een nog sterker contrast gecombineerd met wit. Het gaat hier om grote dramatische bloemvormen met een fluweel achtige feel. Om het drama compleet te maken gebruik je ze in een even zo dramatisch boeket of laat je ze alleen.

Modarium bloementrends 2014/2015 moodboard bloed

Kindersnoep

Deze trend is vooral blij en optimistisch in wilde en sterke speeltuin en snoepjes kleuren. Deze kleuren zijn eventueel te mixen met bruin, ecru, grijs of zelfs zwart maar voor het sterkste effect lekker puur te gebruiken. Steekwoorden zijn fun en zonder angst. De bloemen hebben heldere volle kleuren en komen het beste tot zijn recht in enorme blijmoedige en speelse boeketten.

Modarium bloementrends 2014/2015 moodboard kindersnoep

Baby

Deze trend maakt gebruik van naïeve en heldere kleuren en verfijnde pastels. In ons huis willen we ons vooral veilig en geborgen voelen. Met deze kleuren keren we terug naar onze baby tijd. De bloemen hebben licht blad en zijn even verfijnd als de gebruikte pastels. In boeketten zijn deze baby kleuren eventueel te mengen met andere lichte tinten.

Modarium bloementrends 2014/2015 moodboard baby

 

In de hierboven geplaatste moodboards over de laatste bloementrends zijn steeds twee sfeerbeelden naast elkaar geplaatst (juxtaposition) die elkaar versterken of ondersteunen. Deze sfeerbeelden komen grotendeels uit mijn eigen foto-archief en heb ik aangevuld met foto’s van http://www.sxc.hu/ (een gratis stockfoto site) en met toestemming van bloemenwinkel Niche Rotterdam http://www.nicherotterdam.nl die ook op https://www.facebook.com/pages/Niche-Rotterdam/ te vinden is.

 

PS.
Ik vind het heel leuk als je me hieronder laat weten wat je van de bloementrends winter 2015 2016 vindt. Je kunt je in de sidebar abonneren op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.