Afbeelding van Dries van Noten Inspirations ingang

Inderdaad Inspirations. Na de verlenging in Parijs was de Inspirations tentoonstelling eindelijk in Antwerpen te zien. En wat een inspirerende tentoonstelling!

Iedere modeontwerper heeft zo weer zijn eigen kwaliteiten. Ik heb Dries van Noten altijd vooral gewaardeerd om zijn gebruik van prachtige stoffen, de bewerkingen van die mooie materialen maar ook de onverwachte combinaties en valling van die gebruikte materialen.

Voor het eerst in zijn carrière laat Dries van Noten zijn oeuvre zien.  Niet als een klassieke terugblik maar als een intieme wandeling door zijn artistieke wereld. Aan de hand van verschillende voor zijn collecties gebruikte thema’s geeft Dries van Noten op een visueel zeer indrukwekkende en aantrekkelijke manier een inkijkje in zijn werk, zijn ontwerpproces en inspiratiebronnen.

Ik was eigenlijk nog buiten in de regen, bij de ingang van het museum al onder de indruk van de interactieve muur. Geweldig! Daar zou ik echt uren mee kunnen spelen.
Bij binnenkomst van de tentoonstelling gaf de gang een voor mij zeer herkenbare sfeer van de vroege inspiratiebronnen van de ontwerper. Dat bracht meteen de juiste mindset.

Modarium afbeelding van Dries van Noten Inspirations Entree

Toen ik van zaal naar zaal liep werd ik steeds enthousiaster over de tentoonstelling maar zeker ook van de manier van tentoonstellen. Ook werd mij al snel duidelijk dat Van Noten een zeer grote verscheidenheid aan inspiratiebronnen gebruikt bij het ontwerpen van zijn collecties.

We hebben al jaren kunnen zien dat de creaties van de ontwerper invloeden dragen uit verre oorden en folklore. Maar deze tentoonstelling laat zien dat ook films, muziek en kunstwerken het startpunt van een collectie van Dries van Noten kunnen zijn. Er waren in de tentoonstelling bijvoorbeeld werken van Pablo Picasso, Kees Van Dongen, Yves Klein, Victor Vasarely en Damien Hirst of films als A Clockwork Orange van Stanley Kubrick en The Piano van Jane Campion.

Modarium afbeeldin van Dries van Noten Inspirations Butterflies

Deze werken waren steeds als inspiratiebron in samenhang te zien met stukken uit de bijbehorende collectie. Via projectie werden daarbij ook stukjes film van de modeshow in kwestie getoond. Echt een hele mooie manier om Mixed Media te gebruiken.

Dries van Noten Inspirations Gold

Modarium afbeelding van Dries van Noten Inspirations Flower

Natuurlijk kon ik het niet laten om het boek te kopen. Als leesvoer is het boek echt interessant omdat het veel over Dries van Noten zelf verteld en hem ook zelf aan het woord laat over de verbanden die hij legt tussen zijn inspiratie bronnen en de uiteindelijke ontwerpen. Maar ook als je geen boekenverslaving hebt is het boek wat bij de tentoonstelling hoort een pracht exemplaar vol mooie fotografie. Een mooi koffietafelboek.

Modarium afbeelding van het Dries van Noten Inspirations Boek

Inspirations is voor iedere modeliefhebber een aanrader en is nog te zien tot 19|07|2015 in het ModeMuseum op de Nationalestraat 28 in Antwerpen. Als je gaat, maak er dan een dagje van en ga ook lekker shoppen bij de vele mooie shops op de Nationalestraat en neem het er vooral van met een lekker hapje en drankje in een van de zijstraten…

Modarium afbeelding van Dries van Noten Inspirations Catwalk Spring 2015 RTW

Als je zin hebt in een voorproefje kun je hier op de site van Dries van Noten een compilatie bekijken van zijn modeshows.

Kijk hier voor meer informatie van het MoMu in Antwerpen.

De catwalk foto’s zijn van style.com. Alle andere foto’s zijn door Modarium gemaakt en bewerkt.

 

PS.
Ik vind het erg leuk als je me hieronder laat weten wat je van dit verslag vindt. Je kunt je in de sidebar abonneren op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.