Ik nam een extra lange pauze tijdens de Trenddag die Textilia organiseerde in het centraal Museum in Utrecht om lekker lang rond te kijken bij de net geopende tentoonstelling Jan Taminiau Reflections. Op een gegeven moment liep ik er bijna alleen rond. Dat was een heel bijzondere ervaring. Je kunt hier meegenieten van al het moois wat ik bij Jan Taminiau Reflections zag..

Introductie op Jan Taminiau Reflections
door Nienke Bloemberg

Voor Christine Boland het woord nam om ons te inspireren met haar visie op de vrouwenmode trends voor zomer 2019 introduceerde Nienke Bloemberg (mode curator van het Centraal museum) de “Reflections” tentoonstelling. Nienke vertelde ons dat we door middel van deze tentoonstelling in het hoofd van Jan Taminiau zouden kunnen kijken. Dat we vooral de echte objecten zouden kunnen bekijken in plaats van virtueel vanaf de bank in je woonkamer. En voor mij zeer interessant dat we het maakproces zouden kunnen zien van inspiratie tot product zoals we dat in de mode noemen.

Modarium-Jan Taminiau Reflections-P1070980

 

Modarium-Jan Taminiau Reflections-P1070979

Jan Taminiau Reflections, de tentoonstelling

Aan de hand van tientallen topstukken wordt de diepte van het werk van Taminiau getoond. Je wordt meegenomen in de wereld van onderzoek, herinneringen, inspiratie, experiment en vakmanschap van één van de belangrijkste modeontwerpers van Nederland. Taminiau combineert het klassieke en vrouwelijke met het conceptuele en experimentele. Hierdoor werd hij al kort na het oprichten van zijn label JANTAMINIAU in 2004 geliefd bij clientèle over de hele wereld.

Modarium-Jan Taminiau Reflections-P1070985

 

Fragile. Handle with care

De waarschuwingsetiketten op de houten transportkisten van het Centraal Museum Utrecht, waarmee een deel van de tentoonstelling is ingericht, kunnen het niet beter verwoorden. Ragfijne borduursels met kraaltjes of steentjes op flinterdunne chiffon zijde. De couturejaponnen van Taminiau zijn adembenemend in al hun fragiliteit. Jan Taminiau (1975 Goirle) staat er om bekend traditioneel, ambachtelijk handwerk & productietechnieken te combineren met unieke originele, materialen en stofbewerkingen. Hiernaast zijn liefde voor romantiek en esthetiek kenmerkend voor zijn werk. Ik denk dat Jan Taminiau Reflections vooral laat zien dat stijl, elegantie, romantiek en verleiding ook nu een belangrijke rol kunnen spelen in de huidige mode.

Modarium-Jan Taminiau Reflections-P1080008

Jan Taminiau Reflections Van inspiratie tot creatie

Bij de tentoonstelling Jan Taminiau Reflections is niet alleen aandacht voor de betoverend mooie kledingstukken, maar ook voor het denk- en ontwerpproces achter de schermen. Dit maakt de tentoonstelling extra interessant. Inspiratiebronnen in mode, fotografie, design en kunst, werkwijze en eindresultaat staan met elkaar in verbinding. Hoe komt een couturestuk tot stand? Welke diepgang en gelaagdheid hebben zijn concepten? Wat zijn Taminiau’s inspiratiebronnen en zie je deze terug in zijn creaties? Op al deze vragen krijg je antwoord bij Jan Taminiau Reflections. Taminiau gebruikt zelf graag de metafoor van de zolder. Alles wat hij in het dagelijks leven tegen komt wat hem inspireert bewaart hij op zolder. Wanneer hij start met ontwerpen voor een nieuwe collectie gaat hij “naar boven” en verzamelt hij intuïtief alles wat hij nodig heeft. De zolder van de antiekwinkel van zijn oma was voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie. Jan Taminiau houd van imperfectie en de doorleefde, verweerde, verbleekte aandenkens aan het leven.

Modarium-Jan Taminiau Reflections-P1080069

Modarium-Jan Taminiau Reflections-P1080085

Modarium-Jan Taminiau Reflections-P1080086

 

Voor de vormgeving van de tentoonstelling is een intensieve samenwerking aangegaan met stylist Maarten Spruyt. Het is een wervelende tentoonstelling geworden waarin je je als bezoeker onder kunt dompelen in de wereld van Jan Taminiau. En JA, er zijn nog meer van die prachtige stukken te zien die door Koningin Maxima bij speciale gelegenheden gedragen zijn. Maar die mag je lekker zelf gaan bekijken…

 

Modarium-Jan Taminiau Reflections-P1080092

Modarium-Jan Taminiau Reflections-P1080096

 

Jan Taminiau Reflections is nog te bezoeken tot en met 26 augustus 2018 in het Centraal Museum in Utrecht.

 

PS.
Als je erg van mode tentoonstellingen houd kun je nog lekker even verder kijken. Ik schreef eerder over de tentoonstellingen Karl Lagerfeld Modemethode, Chanel: de legende en Dries Van Noten Inspirations.

PPS.
Fijn als je me hieronder laat weten wat je van dit bericht vindt. Je kunt je in de sidebar abonneren op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.