Een echt goed en mooi dessin ontwerpen is een vak op zich. Maar deze keer gaat het hier vooral over de manier waarop een dessin technisch kloppend aangeleverd moet worden voor uiteindelijke productie bij bijvoorbeeld een textielfabrikant of een behangfabriek. Natuurlijk is het fijn als je lekker kan tekenen en schilderen. Ook het beheersen van de computer en de software als Illustrator en Photoshop (of vergelijkbare OpenSource pakketten) is een pré. Een flinke dosis creativiteit is heel erg fijn. Ook een beetje op de hoogte zijn van de huidige trends en het ontwerpproces helpt bij het maken van een goed en of commercieel dessin. Maar als het dessin technisch niet goed aangeleverd is kan het helaas gewoon niet uitgevoerd worden en dat zou nou heel jammer zijn!

Ik heb het hier over een doorlopend dessin, overall dessin, all over dessin of seamless repeating pattern, voor op stof, behang, als achtergrond of in ieder ander surface design (oppervlakte ontwerp).

 

Het rapport van het dessin moet perfect aansluiten

Het aller, allerbelangrijkste voor het technisch kloppend aanleveren van een dessin is dat het rapport van het dessin (dat deel wat steeds herhaald) boven en onder maar ook aan de zijkanten op de 0,001 mm precies aansluit. Afwijkingen betekenen dat het dessin niet geproduceerd kan worden.

 

Het rapport van het dessin moet in de juiste afmeting aangeleverd worden

Dan is het ook nog van enorm belang voor het technisch kloppend aanleveren van een dessin dat het dessin op rapport staat in een door de industrie vastgesteld formaat. Dit formaat kan per doel van het dessin verschillen. Afwijkende formaten kunnen niet gefabriceerd worden. Daarom is het echt noodzaak om deze formaten tot op de mm nauwkeurig aan te houden.

  • Textiel dessins lever je aan met een rapport in een formaat van B 70 cm bij H 64 cm.
  • Behangdessins hebben de afmeting 53 cm bij 53 cm.
  • Stationary/papier dessins hebben een kwart textielformaat B 35 cm bij  H 32cm.
  • Servetten lever je aan in een formaat van 16,5 cm bij 16,5 cm.

Textiel dessins technisch kloppend aanleveren voor productie

Modarium dessins technisch kloppend aanleveren voor productie 01

Bij dessins voor textiel denk je aan stoffen voor kleding, meubelstoffen, gordijnen, dekbedovertrekken enz.  Alle dessins voor textiel lever je aan met een rapport in een formaat van 70 cm breed en 64 cm hoog. 
Dessins voor textiel zijn meestal in een half verzet gemaakt waarbij het rapport precies op 32 cm sluit. Je kunt voor speciale ontwerpen of een blokkendessin ook een recht verzet gebruiken.

 

Modarium dessins technisch kloppend aanleveren voor productie 03

Een dessin half verzet waarbij de motieven in het dessin op 32 cm precies aansluiten.

 

Modarium dessins technisch kloppend aanleveren voor productie 02

Een recht verzet waarbij het dessin aan alle kanten aansluit

 

Behang dessins technisch kloppend aanleveren voor productie

Behang is een groeiende en (commercieel) erg interessante markt. Steeds meer mensen vinden het mooi om één wand in een ruimte met een sfeerbepalend behang te bekleden en de kleur van de andere wanden hier op af te stemmen. Behang kan heel trendgevoelig zijn maar ook tijdloze of “veilige” dessins doen het goed in behang op dit moment.
Dessins voor behang lever je aan in een vierkant formaat van 53 cm bij 53 cm. Allover dessins zonder richting zijn het meest aantrekkelijk en best verkoopbaar.

 

stationary/papier dessins technisch kloppend aanleveren voor productie

Bij dessins voor stationary of papier dessins denk je aan cadeaupapier, kaftpapier, albums enz. Ontwerpen voor papier dessins verschillen in het rapport niet van die van textiel. Bij dessins voor papier wordt een half verzet het meest gebruikt maar een recht verzet komt bij papier wel vaker voor dan bij textiel. Vooral dessins die geen richting hebben “non-directional” zijn belangrijk voor stationary. De motieven kunnen niet te groot zijn omdat het formaat van het rapport ook kleiner is. 
Dessins voor stationary/papier lever je aan in een kwart textielformaat van 35 cm breed en 32 cm hoog. Soms worden formaten van 50 cm breed en 70 cm hoog gebruikt maar deze komen veel minder vaak voor.

Eenvoudige dessins zijn vaak het sterkst en commercieel het meest interessant. Dat zit vooral in de manier van produceren. Vier kleuren is bij voorbeeld m.b.t. productiekosten aantrekkelijker dan twintig kleuren.

 

Servetten dessins technisch kloppend aanleveren voor productie

Voor servetten dessins geldt hetzelfde als voor de meeste andere dessins, hoe eenvoudiger hoe beter. De inhoud van de dessins moet natuurlijk wel interessant zijn. Dessins voor servetten lever je aan in een vierkant formaat van 16,5 cm bij 16,5 cm.

 

Hieronder vind je links naar items over het maken van doorlopende dessins, overall dessins, all over dessins of seamless repeating patterns, voor op stof, behang, als achtergrond of in ieder ander surface design (oppervlakte ontwerp).

 

Van motief naar doorlopend dessin

Een dessin in recht verzet

Een dessin in half verzet

Hoe maak je zelf een ruitdessin

Hoe maak je zelf een strooimotief?

Hoe maak je zelf een onregelmatig strooimotief?

 

 

PS.
Ik vind het fijn als je me hieronder laat weten wat je van dit bericht vindt en of je er wat aan gehad hebt. Je kunt je in de sidebar abonneren op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels en alle nieuwe berichten.