BOEK
Nordic Fashion Biennale by Cooper & Gorfer

 

Het is geen nieuw werk (de fotoserie) en ook het boek The Weather Diaries staat inmiddels al even in mijn boekenkast. Ik was bezig met onderzoek voor de nostalgische trend en de Nordic trend en dan snuffel ik ook altijd even door mijn eigen boekenkast want je weet, ik ben verslaafd aan boeken… Toen ik The Weather Diaries voor de vierde keer in korte tijd in mijn handen had en met veel genoegen door bladerde vroeg ik mezelf af wat nou voor mij de aantrekkingskracht van deze beelden is. De foto’s raken bij mij precies de snaar van wat ik zocht en hoopte te vinden. Ik ervaar deze beelden en mindset als erg interessant voor de huidige tijdgeest hier op dit stukje aarde.

Bibi-Chemnitz-Holding-the-Sea-By-Cooper-Gorfer-from-The Weather Diaries-for-Nordic-Fashion-Biennale

Bibi-Chemnitz-Holding-the-Sea-By-Cooper-Gorfer-from-The-Weather-Diaries-for-Nordic-Fashion-Biennale

Natuurlijk zorgt de mode er voor dat ik erg graag naar de foto’s kijk. Het zijn geweldig prachtige beelden. En we zijn het er ook wel over eens dat het thema Natuur Krachten komende herfst en winter 2016/2017 een grote rol zal spelen. Maar het gaat veel dieper dan dat. Ik kan dit niet als een gewone consumenten trend zien. De verbondenheid met mythen, sagen en legenden lijken juist op dit moment, in tijd en plaats, zo belangrijk voor het (her)ontdekken van onze eigen achtergrond.  Ook de ruwe, heftige natuur en weersomstandigheden spelen hier een rol van betekenis. We beginnen een klein en pril besef te krijgen dat wij hier de natives zijn maar we weten niet zo goed waar dat over gaat of wat we daar mee kunnen. Hier komt denk ik vandaan dat de foto’s zo’n bijzondere aantrekkingskracht op mij hebben dat ik het boek haast niet los kan laten. De rauwe creativiteit gekoppeld aan het ruige klimaat en de overweldigende natuur spreken mij op dit moment erg tot de verbeelding en roepen haast een nostalgisch gevoel op van dingen die ik als moderne (Rand)stadsmens helemaal niet ken. Nee ik ga niet verhuizen… Maar er is iets in de beelden wat ik blijkbaar herken en wat me aantrekt. Vreemd en bijzonder intrigerend…

Nikolaj-Kristensen-Ena-With-Eyes-Shut-By-Cooper-Gorfer-from-The Weather Diaries-for-Nordic-Fashion-Biennale

Nikolaj-Kristensen-Ena-With-Eyes-Shut-By-Cooper-Gorfer-from-The-Weather-Diaries-for-Nordic-Fashion-Biennale

The Weather Diaries is een prachtige, schilderachtige en poëtische fotoserie van kunstenaars duo Cooper & Gorfer waarin de grote invloed van het weer en de natuurlijke omgeving zichtbaar is. Cooper & Gorfer werkten tweeëneenhalf jaar aan The Weather Diaries in opdracht van de Nordic Fashion Biennale  waarbij de vraag was om de roots van modedesign en ambachtelijke tradities van de West Nordic Islands – IJsland, Groenland en de Färöer eilandengroep – in kaart te brengen. Ik haal uit de tekst dat Cooper & Gorfer tijdens hun reis ontdekten dat de steeds wisselende weersomstandigheden, de geïsoleerde ligging en de beperkte beschikbaarheid van materialen een unieke bron van creativiteit en inspiratie vormen voor de ontwerpers uit deze regio.

Barbara-I-Gongini-Kristin-Against-Black-By-Cooper-Gorfer-from-The Weather Diaries-for-Nordic-Fashion-Biennale

Barbara-I-Gongini-Kristin-Against-Black-By-Cooper-Gorfer-from-The-Weather-Diaries-for-Nordic-Fashion-Biennale

De foto’s waren als expositie te zien en zijn verzameld in een boek met dezelfde naam. En ja ik zou mezelf niet zijn als ik dat mooie boek met prachtige sferische beelden niet in bezit had (de hebberd die ik ben). Het boek The weather Diaries is een fotografisch essay dat de identiteit en cultuur van de drie eilanden laat zien, maar ook de overeenkomsten. Zo liggen het klimaat, de ongerepte natuur, het isolement en een geschiedenis die verbonden is met mythen, sagen en legenden  (Noormannen, Vikingen en Inuit)  aan de basis van een hele eigen, rauwe creativiteit. De foto’s, die op de drie eilanden gemaakt zijn, laten lokale mode zien die is geplaatst in een overweldigende natuurlijke setting en geven mede daardoor uiting aan een donkere, poëtische romantiek zoals die ook in de schilderkunst van de 18e en 19e eeuw te zien is.
The Weather Diaries laat  werk zien van jonge, nieuwe maar ook al bekende ontwerpers.
De Amerikaanse Sarah Cooper en de in Oostenrijk geboren Nina Gorfer werken sinds 2006 samen vanuit Gothenburg, Zweden. The Weather Diaries, A Book in Celebration of the Nordic Fashion Biennale is uitgegeven door Gestalten, ISBN: 978-3-89955-522-6.

omslag-The Weather Diaries-By-Cooper-Gorfer-for-Nordic-Fashion-Biennale

The-Weather-Diaries-By-Cooper-Gorfer-for-Nordic-Fashion-Biennale

Hieronder is de documentaire te zien die de verschillende ontwerpers aan het woord laat. Hoewel we nu lekker richting voorjaar gaan zijn we ook vooruit aan het denken. Neem even een lekker momentje met een bakkie thee om te kijken en de sfeer op je in te laten werken.

 

Wil je ook over mijn boekverslaving lezen?

PS.
Fijn als je me hieronder laat weten wat je van dit bericht vindt. Maar ik word echt heel blij als je je in de sidebar abonneert op Modarium zodat je op de hoogte blijft van mijn laatste hersenspinsels.